След смъртта на кралица Елизабет II, Обединеното кралство официално има нов крал, който, оказва се, че покойната кралица е била голям привърженик на регенеративното земеделие, разказва Food for Mzansi.

Стопанства могат да получат финансиране за регенеративно земеделие

Докато кралското семейство приема съболезнования от цял свят, британските фермери излязоха с изявление, че тъжат за загубата на един от най-големите си поддръжници.

Нейната любов към провинцията, земеделието и селските общности бе от огромно значение и мнозина от фермеската общност са се радвали на нейната заинтересованост и подкрепа, заяви Джордж Дън от фермерската асоциация Tenant.

Подобно на майка си, крал Чарлз III също има дългогодишна връзка със земеделския сектор. От десетилетия той защитава прехода към регенеративно земеделие, описвайки земята като актив, който лесно може да бъде пренебрегнат, разрушен и замърсен.

През август 2022 г. по време на 22-ото издание на World Congress of Soil Science в Глазгоу, Шотландия, тогава още принц, Чарлз казва: Здравата почва може да осигури храна на нарастващото население, предлагайки полезно и разнообразно меню и понижавайки ефекта върху климатичните промени.

По думите му, здравата почва е важна за справянето с наводненията и осигуряването на вода.

Почвата е критично важна за осигуряването на екологичните услуги, на които разчитаме. Крайно време е една толкова впечатляваща жива огранична система, така катастрофално унищожавана от индустриалното земеделие, да получи грижата, която заслужава, допълва кралят.

Чарлз III препоръчва проактивност и стимулиране на регенеративното земеделие чрез отглеждане на различни растения и пасищни животни, възстановяване на органичното вещество с използването на бобови и покривни култури и др.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как го правят: Четвърто поколение фермер прилага 14 години No-Till технологии

На кого фермерите продават въглеродните си сертификати?

Колко струва един въглероден сертификат и как печелят фермерите?