Един от новите моменти за биопроизводителите от 2023 г. е, че земеделското министерство ще очаква те да доказват реализация то продукцията си. Все още обаче не е ясно как и под каква форма.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Агри.БГ разговаря по темата с Кристиан Жеков, секретар на Сдружение на контролиращите лица за биологично производство. Срещаме го на Националаната биоконференция, която се проведе като част от АГРА 2023 г. 

“Това, което стана ясно е, че административната тежест няма да намалява за производителите, а до известна степен ще се увеличава. Ще трябва да се доказва ежегодно и реализация на биологична продукция, което е тревожно. 

Не е ясно как, под каква форма. Не е ясно и какво ще се търси като реализация - нито като количества, нито като цени, нито като статут. Не е ясно и кой ще го отразява цялото това нещо и къде - дали в биорегистър, дали ДФЗ ще го търси ... за момента няма никаква представа. 

Единствено има идея, че реализация на биологичната продукция трябва да се доказва, защото така е посочено в Стратегическия план. Оттам нататък ще влезе в наредба за коректна интервенция и дотук. Това е яснотата по въпроса”, обясни Жеков.

Месец Март даде и началото на Кампания 2023, въпреки че готови наредби все още няма.

“Не е като да не се е случавало през годините. За съжаление и тази година започва така.

Това, което са ни информирали е, че се работи във вътрешни работни групи. Когато имат някакъв готов проект на наредба, ще бъде изнесен за по-широка дискусия с представителите на бранша и на контролиращите лица. Надявам се, че ще ни бъде представен някакъв начален етап на проект. Проблемът е, че кампанията започна”, каза още Кристиан Жеков.

Според него най-големият проблем за биологичните производители остава неяснотата.

“Проблемът е, че никой не дава конкретни отговори. Всеки казва това е предмет на разговори с друга дирекция, не е към нас и т.н. Реално погледнато няма момент, в който да са събрани всички дирекции една до друга и да отговорят на конкретни въпроси”, добави секретарят на Сдружението на контролиращите лица за биологично производство.

В заключение той отчете нуждата от форуми за биологично земеделие, които да са регулярни. 

“От Агра до Агра не е адекватен период. Твърде много е една година. В тази една година се случват много неща. Не може всичко да се оставя за последния момент. Ако е година за година, просто промените минават и заминават.