Българският пчеларски кооператив “Плевен Мед 2023” ще стъпи на френския пазар, след като стопаните решиха да гласуват доверие на френска фирма- посредник, която да изкупува продукцията им срещу комисион и така да бъдат представени на френския пазар, съобщи за Агри.БГ Петьо Петков, председател на кооператива. 

Фирмата се занимава с търговия с мед и пчелни продукти, като срещу комисион от 5% тя ще представя и българския мед във Франция. Все още производителите не са обсъждали цена на продукта, тъй като вече са реализирали наличните количества в кооператива, обясни Петков. Очаква се първите количества да бъдат изпратени след няколко месеца. 

“Тази оферта е с добри параметри на фона на тези, които имахме за арабските страни - комисион в рамките на 1 евро за килограм мед”, каза Петьо Петков.
От кооператива ще трябва да осигурят помещение, в което да събират количествата мед малко преди натоварването му, след като двете страни се договорят и за цена. 
Предложения за подобно сътрудничество има и от фирми от Германия, и от Нидерландия. 

“В България голяма част от колегите разчитат само на крайния продукт на пчеларството, това го отчитам като грешка, затова и се опитваме да обясним на пчеларите, че трябва промяна в тази посока”, каза Петков. 

Според пчеларя обаче световната цена на меда е много ниска и стопаните трябва да акцентират върху редуциране на себестойността на продукта. 

“Взехме решение в кооператива големите стопанства с 200-400 кошера, които се издържат от тази дейност, да намалят себестойността на меда по начин, по който намерят за добре. Аз лично освободих един работник и инвестирах в оборудване, което ми позволява модернизация на процесите”, даде пример Петков.

По думите му иновациите и модернизацията на процесите в пчелините ще позволят по-бързо извличане на меда и по-ниска цена на продукта. 

Кооперативът обединява 62 пчелари, които отглеждат 10-12 хил. пчелни семейства. Добиват средно около 250 тона мед, като през тази година се надяват и кошерите, и добивите да са по-добри, макар че топлата пролет не вещае добра първа паша, коментира още председателят на пчеларския кооператив.