Марие Николова е чаровна и зареждаща с оптимизъм млада дама, която стана наскоро победител в категорията „Agri партньорство на 2024“ от първото издание на конкурса AGRI AWARDS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ.

Зад усмивката и доброто и настроение стоят много усилия и упорит труд, които Марие полага през последните 4 години, откакто е дошла да живее и работи в България, родината на нейния баща. 

През 1989 година баба й започва да изпраща плодове и зеленчуци в Чехия, където баща й се занимава с търговия. В Златна Прага той отива като студент и остава там, след като създава семейство със своя състудентка от Унгария. Няколко години по-късно се заражда идеята в България да има и собствено производство на плодове и зеленчуци. Фамилията успява да закупи земи, на които се създават ябълкови градини. 

Задружното семейство и досега живее и развива бизнес в чешката столица. От родителите си, Марие и нейните брат и сестра са научили, че човек трябва да работи много, за да постигне целите си. Нужни са сериозни усилия и нищо не идва даром. 

„Израснах в Чехия, след това учих в Англия политика и международни отношения в "Кингс Колидж" Лондон и никога не съм си представяла, че ще дойда да живея в България“, разказва Марие. Започнала да идва в страната ни, за да помага за семейния бизнес. „Един ден самите работници ме попитаха дали бих искала да започна да се занимавам с това малко по-активно. След това се преместих в България и наистина намерих себе си. Преди това не съм допускала, че селското стопанство е нещо, с което ще се занимавам“, споделя тя. 

След обучението в "Кингс Колидж," следва трансферът от Лондон в село Мирово. „Намерих себе си в земята, в селското стопанство. Защото според мен ние жените градим бъдещето“, казва още Марие. 
Досегът със земята ийноси огромно удовлетворение, не случайно вече втора година учи лозаро-градинарство в Аграрния университет. Интересите й са насочени и към биологичното производство, тъй като в сдружението, в което членуват 6 производители,  има сертифицирани биологични градини. 

Имам много силни жени в семейството си, и баба ми, и майка ми, които се отдават на работата си. От тях получих всичките знания, които ми трябваха, за да съм част от семейния бизнес още на съвсем ранна възраст“, споделя младото момиче, което би могло успешно да работи в столицата на Обединеното кралство или при родителите си в Прага, но избира живота в едно българско село. 

Тя вече е оставила зад гърба си културния шок, който е изпитала при идването си у нас. Сблъскала се е в началото с огромен негативизъм в нашето общество, но след 4 години тук осъзнава, че България има плодородна земя, която трябва да съхраним за всички следващи поколения. 

Марие Николова: Най-много ме мотивира визията за бъдещето. Успехът се крие в сдружаването, в производството на чиста храна, която дава добра перспектива и на децата. Това ме задържа в България, както и хората, с които изградихме екип, в който всички искат да предлагат качествени зеленчуци и плодове, които могат да дадат на децата си дори без да ги измият, защото знаят как са отгледани.

Марие иска хората, с които работи да имат възможността да се развиват. Не случайно всеки от фирмата, който има желание да продължи образованието си, е подкрепен. Вече имат студенти, няколко човека пък учат английски език. 

Работният й ден започва към 7.30 часа, когато тя отива в офиса преди всички и се подготвя за динамичното си ежедневие.

Очаква се през тази година сдружението да прави износ към Чехия, има запитвания от различни чуждестранни фирми, но засега обединените производители са доволни от пазара, което са постигнали у нас.

Имат ябълки, круши, сезонни зеленчуци. Тази година са заложили красавици, чери домати, дини, пъпеши, както и десертно грозде. По европейски проект се обновява ябълкова градина на един от членовете в сдружението, става ясно от думите и. 

Според Марие в момента има много голяма административна тежест.

„Това не се отнася само за сдружението, но и за всеки отделен земеделец. Трябва постоянно някой да седи и да четете законите, защото те се променят. За съжаление не мисля, че българското правителство прави достатъчно, за да запознае земеделците с нормативните промени навреме. Трябва да има информационни кампании, все пак земеделието не е да седи човек пред компютъра“, убедена е тя. 

Оказва се, че и тяхната организация трябва да има поне 4-5 човека, които да се занимават само с това и да набират информация за всичките земеделци, за да подават необходимите заявления на време. 
Вече има свръхконтрол без адекватно представяне на промените, които понякога влизат в сила и със задна дата“, коментира още Николова. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg