Протестите във Франция заради пенсионната реформа стават реална заплаха за агросектора в страната, твърдят анализатори. По данни на Reuters проблемът е в нарушението на доставките, което ще доведе до повишаване цената на зърното.

 

От мястото на събитието: Трактори плъзнаха из улиците

Актовете на недоволство доведоха до нарушения в превоза на зърно с железопътния транспорт до пристанищата, където трябва да бъде натоварено за по-далечни дестинации. Френската организация на производителите, превозвачите и преработвателите Intercereales дори изпратиха писмо до правителството, в което подробно описали критичната ситуация с износа на зърно.

„Зърненият отрасъл не може да се справи без железопътни превози и без пристанищата, през които експортира почти 50% от своята продукция. Протестите парализират и маркетинговата кампания, която обещаваше да е по-добра от тези в предходните години.“, се казва в писмото.

От организацията отбелязват, че допълнителните разходи за ползването на товарни камиони вместо за влакови композиции е около 4 до 6 евро на тон.

Испанските фермери не издържат на ценовата криза


От Intercereales твърдят, че по френските пристанища стоят блокирани 450 хиляди тона зърно на стойност около 100 милиона евро. На порта в Руан например престояват 188 хиляди тона пшеница и още 10 хиляди тона малцов ечемик. Стачките доведоха дори до прекъсвания в някои предприятия за производство на фураж. Сега затова се налага вносителите да се обръщат към алтернативни доставчици в това число към страни от Северна Европа, Прибалтика и Черноморския регион.

 

И по-рано Reuters съобщи, че транспортните стачки усилват напрежението в експорта. Цената на пшеница скочи до най-високите си нива за последните 7 месеца. За френските зърнопроизводители пък ситуацията се усложнява и от това, че именно сега се наблюдава оживление на търсенето за западноевропейска пшеница.


По данни на THE LOCAL, транспортната стачка вече е нанесла на Франция щети за повече от  $800 млн.

 

Прочетете още по темата:

1. Гръцките фермери стартират 2020 г. с протести

2. Фермерска стачка: Протести в Индия след вълна от самоубийства на стопани

3. Бунт срещу нова промишлена свинеферма в Пазарджишко