Десетки хиляди малки фермери, екоактивисти и обикновени граждани окупираха центъра на Берлин на поредния голям протест срещу селскостопанската политика на Европейския съюз. Всичко това се случи на фона на продължаващото до 26 януари най-голямо изложение за земеделие и храни – Зелена седмица 2020.

Хиляди фермери с трактори затвориха улици в Берлин в знак на протест

Сред случайните минувачи се оказа и пратеникът на Агри.БГ, който засне отблизо приповдигнатото настроение на протестиращите и техните искания, високо вдигнати на огромни плакати. В небето се рееха и надуваеми летящи прасета, пчели, пилета.

Едно от исканията на хората беше управляващите да спрат приоритизирането на индустриалното производство, което според тях вреди на малките и биологичните ферми. Пчелари пък настояваха да се забрани използването на глифозат, за да се гарантира чист мед. Други искаха земята да се върне на младите, а четвърти недоволстваха срещу сделката с Меркосур.

Екоактивисти: „Искаме насърчаване на екологични практики и подкрепа на малките биостопанства.“ 

С оглед на предстоящото германско председателство на Съвета на ЕС те също призоваха за прекратяване на директните плащания на Общата селскостопанска политика (ОСП), които според тях трябва да се използват за насърчаване на биологичното земеделие. 

Ден по-рано трактори отново блокираха пътища в Бавария, Баден Вюртемберг и Бремен, както и в германската столица. Този път те бяха подкарани от фермери, възмутени от последната селскостопанска реформа в Германия. Тя налага въвеждането на етикет за хуманно отношение към животните върху хранителни продукти и ограничения за пестициди в защита на насекомите.

Фермери: „Новите мерки за опазване на околната среда носят още разходи.“

„Не забравяйте, че фермерите ви хранят“ и „Няма ферма, няма храна, няма бъдеще“, крещяха плакати на земеделските производители, които възприемат като неоправдани екологичните разпоредби и се страхуват, че те ще намалят приходите им.

Двама пчелари пък изхвърлиха кофи с мед по стъпалата на Министерството на земеделието в Берлин. Те твърдяха, че използването на глифозат в нивите наоколо ги принуждава да изхвърлят четири тона мед всяка година.

На откриването на Зелената седмица в четвъртък министърът на земеделието Юлия Кльокнер призова и двете страни да бъдат отворени за компромиси. „Трябва да обединим града и страната“, каза тогава тя, но засега този баланс сякаш им се изплъзва.