Жителите на пазарджишките села Юнаците и Величково протестират тази седмица срещу започналото изграждане на нов свинекомплекс до село Величково.

Отварят три целеви приема за повишаване на биосигурността в животновъдните стопанства

Хората са притеснени, че в момент, в който в района върлува Африканска чума по свинете (АЧС) и се унищожават животни в дворовете на жителите, непосредствено до населените места ще се появи ферма за отглеждане на хиляди прасета, съобщи БНР.

"Ще минем към гражданско неподчинение, тоест поетапно ще затваряме пътя Бошулке. Не знам кой и как им разреши в населено място да правят свинекомплекс, тъй като върлува африканската чума. Аз като физическо лице не мога да гледам едно прасе, а той ще гледа пет хиляди прасета. Защо? Питаме ние управлвяващите и чакаме отговор естествено от  тях", предупреждава кметът на с. Юнаците Стоян Кузев.

Протестиращите са изпратили подписка срещу изграждането на свинефермата до Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите и до Българската агенция за безопасност на храните. Вече над 300 човека са заявили нежеланието си в близост до жилищата им да се отглежда такова огромно количество животни. Те са притеснени, че от комплекса ще мирише нетърпимо и има риск от замърсяване на подпочвените води.

Според Кузев, в случая се погазва интереса на малките и средни производители, за сметка на големите играчи на пазара.

Пред БНТ представители на фирмата са заявили, че в свинефермата ще се отглеждат 2 000 животни. Тя се изгражда по европейски проект, минала е всички необходими проверки и няма риск за околната среда. Инвеститорите няма да спрат работа, въпреки протестите.

Вятърът най-често духа в посока от село Юнаците към свинефермата и ще отнася миризмата, обясняват от екоинспекцията в Пазарджик пред националната телевизия.

Хората обаче са категорични, че ще продължат с протестите и ще подадат сигнал и до ЕК, ако се наложи.