Новата 2020 г. не се очертава да започне тихо за земеделците в Гърция. Те се готвят да блокират  основната североюжна магистрала още в края на януари. Целта им е да накарат правителството да се удовлетвори техните отдавнашни искания за по-ниска цена на дизеловото гориво и по-силна подкрепа на цените на земеделските продукти, пише Ekathimerini.

Стотици служители от БАБХ излязоха на протест

През декември фермерите организираха среща в центъра на гръцкия град Лариса, от която явно положителни резултати няма. Затова те подготвят масово блокиране на магистрали като начин да заявят претенциите си по категоричен начин.

Освен това фермерите решиха да се съберат на протест на най-голямото изложение за земеделски стоки, което се провежда в Солун – Agrotica. Традиционно то отваря врати в началото на февруари.

2019 г. не мина без протести на Стария континент. Земеделските организации в няколко страни се надигнаха срещу несправедливите според тях политики в сектора. Най-скорошните примери са от ноември и декември.

В началото на декември швейцарски винопроизводители протестираха в Берн срещу евтиния внос. Производството на алкохолната напитка в Швейцария се оскъпява, поради стриктните закони за опазване на околната среда, високите надници и социални пакети, с които винарите са длъжни да се съобразяват.

Дни по-рано трактори блокираха Париж в търсене на спасение. Стотици френски фермери, разгневени от международните търговски договори и политиката на президента Еманюел Макрон, изразиха своя протест. Според протестиращите политиката на Макрон вреди на френското селско стопанство. Едно от оспорваните нововъведения е свързано със забраната за използване на глифозат и други пестициди в близост до жилищни райони.

Горе-долу по същото време повече от 5 000 трактора, заедно с 10 000 земеделски производители се събраха от цяла Германия в Берлин, близо до Бранденбургската стена.