Милиони земеделски производители в Индия излязоха на национална стачка тази седмица в знак на протест срещу недоимъка и икономическата политика на правителството.

5 страни, в които селското стопанство е основен работодател

Най-потресаващият факт за живота на фермерите в страната е, че всяка година хиляди стопани сами слагат край на живота си, отчаяни от условията на живот и труд.

Официалните данни сочат, че през 2018 г. в страната 10 349 земеделски производители са се самоубили. Делът на фермерите в тази трагична статистика е 7,7% от общия брой на гражданите на Индия, които сами са сложили край на живота си.

Националният протест е вследствие на големия брой на фермерите, които са се самоубили поради финансовите си проблеми.

След поредица от неблагоприятни за селското стопанство години, когато засушаванията се редуваха с проливни дъждове милиони земеделски производители в различни райони на Индия срещат непреодолими финансови трудноси заради слабата реколта и нискокачествената продукция.

Според някои източници икономическите проблеми в сектора ескалират и средно четирима индийски фермери на ден сами отнемат живота си.

Правителството реагира, като предостави еднократна помощ на стойност между 400 долара и 900 долара на стопанство в зависимост от неговия размер. Тази подкрепа обаче е твърде далече от помощта, която реално може да подобри състоянието в сектора, смятат индийските земеделци.