В пчеларския сектор възниква особен казус, който определено изостря страсти и отношения. „Въпреки че е важно да даваме гласност на проблемите си, това може и да не се случи в пълен размер. Заради пчеларските програми и задълженията да поддържаме определен брой пчелни семейства, пчеларите може и да не обявят високата смъртност в пчелините си“.

Пореден удар: Празни кошери в Добруджа

Това заяви пред Агри.БГ Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“. Така заради нормативни неуредици се стига до абсурд, който изкривява същността на пчеларството. 

Изискванията при финансирането са свързани с определен брой пчелни семейства. По никакъв начин не се подкрепя например опрашителната дейност на пчелите. Именно затова стопаните избягват да си регистрират смъртността на пчелите. „При условие, че участвам по някоя програма, аз ще съм задължен да поддържам заявения брой. Ако си регистрирам проблема – от 50 до 80 или 100% смъртност, както е в момента в цяла Добричка област, веднага ще ми бъде намалена или съответно спряна субсидията. Ще ми звъннат от Министерството, че трябва да връщам“, разяснява абсурдния казус Галин Георгиев.  

Реално няма да има регистрирана смъртност по пчелните семейства в Добричка област, въпреки че такава има. Така на хартия няма проблем, но на практика – има! 

Ако регистрират смъртността на пчелите си, стопаните ще добавят към очертаващите се загуби още минуси. Оказва се, че цели семейства, които реално са се изхранвали с пчеларство, в близките 2-3 години няма как да разчитат на това. Дори и закупуването на отводки е огромен разход, изчислява Галин Георгиев и дава пример: „За 100 пчелни семейства по 100 лв. за отводка са нужни 10 000 лв.

Участвайте в актуалната ни анката 

Така инвестираш едни пари, но в същото време стокова продукция няма да има през тази година. Идва следващата, в която грижите по пчелите и възстановяването им продължават. Ако презимуват успешно, при добра година може да изкараш среден добив мед по 20 кг от кошер. При цена 4 лв./кг ще получиш 80 лв.

Получава се така, че на втората година няма да можеш да си върнеш дори инвестицията за отводки“, пояснява стопанинът. Той уточнява, че за евентуална печалба би могло да се говори едва на третата година при условие, че всичко е наред – ако има паша, ако не са отровени, ако са презимували успешно, ако има цена на меда.

Всичко това ще накара много от стопаните от Добричка област да се откажат от пчеларството, прогнозира Галин Георгиев. Процесът е започнал преди няколко години, но през тази година се забелязва масов отлив от сектора. Според пчеларя причините са много: натрупване на загуби, постоянните конфликти със земеделските производители въпреки въвеждането на системата за оповестяване на пръсканията, липсата на каквато и да било подкрепа от държавата.