Дойде ли синдромът на празния кошер и в Добруджа? Това питат с тревога пчелари от Североизточна България. От сдружение „Пчела Добрич 1946“ сигнализират за смъртност по пчелите от 50 до 100%. Подморът е засегнал цели общини, алармира Галин Георгиев, председател на пчеларската организация, в която членуват 250 стопани. 

Защо агростатистиката отчита една смъртност, а пчеларите друга?

„При мен лично загубите са 50%. От 140 кошера останаха половината. Имам колеги с по 150-180 кошера, в които няма нито една жива пчела“, съобщи пчеларят. Заедно с колегите си той търси причините за т.нар. синдром на празния кошер. „Само можем да гадаем какво се е случило. Според някои пчелари е заради пестициди, други смятат, че е от акари или нозематоза, трети изтъкват климатичните промени. Всичко може да е, но няма нищо доказано 100%“, допълва Георгиев. 

Това е причина пчеларите постоянно да настояват при срещите в работната група в Министерството на земеделието да се създаде национална акредитирана лаборатория, която безпристрастно да изследва и търси причините за проблема. 

През 2020 г. също е имало подмор на пчелите в Добричка област, но не е бил изразен в такава степен. Според пчеларите е нормално след зимата да се регистрира определен процент смъртност при пчелите, но не в такива размери. „Сега имаме засегнати цели общини, смъртността е изключително висока“, разяснява още Галин Георгиев. 

Гласувайте в актуалната ни анкета 

Синдромът на празния кошер е световен проблем през последните години. Страната ни вече не прави изключение. Галин обяснява, че от загиналите в неговия пчелин 70 кошера, само в 7 са открити мъртви пчели и по тях може да се търси причината за подмора. В останалите кошери няма нито една.

„Пчелите буквално са изчезнали. По принцип те не зарязват пилото си. След като майката снесе, те се грижат за него, ако трябва ще умрат от глад или жажда, но не отиват никъде. Сега ние установяваме, че има пило без нито една пчела в кошера“, не крие тревогата си пчеларят. 

Стопаните са установили, че между Коледа и Нова година пчелите са били налични в кошерите. Месец по-късно, при подхранването в края на януари и първит едни на февруари, пчелите са изчезнали.

„Всичко се е случило в рамките на един месец. Имаме сигнали от пчелари, които професионално се занимават с този бизнес, отглеждат стотици пчелни семейства“, допълва Галин Георгиев. 
Той изчислява, че възстановяването след този тежък удар, ще отнеме най-малко 3 години, десетки хиляди левове и ще доведе до отказ от пчеларството в Добруджа.