Ако ние идентифицираме смъртност и намалим пчелните семейства с 50% примерно, това означава по-малко евросредства. Това обобщение даде като отговор Сребрин Илиев, председател на Националния браншови пчеларски съюз, относно масовото споделяне за големи загуби на пчелни семейства и в същото време липсата на официални данни за тази тенденция.

Пчелари обявиха готовност за национален протест

Всъщност такива не само липсват, но от отдел „Агростатистика“ към Министерството на земеделието, храните и горите(МЗХГ) отчитат ръст на пчелните семейства от 2013 г. насам. Това съобщи по време на пресконференция на няколко пчеларски организации Сийка Пеева, експерт в Дирекция „Животновъдство“ към агроведомството. Неофициалните данни, изнесени от пчеларите пък са, че за последните 2-3 години смъртността вече е над 50%.

Включете се и в новата анкета на Агри.БГ: Пчелари, отчитате ли смъртност на пчелните си семейства?

По време на публичната среща браншовите представители и тези на държавните ведомства влязоха в спор за това чия е вината за ниската регистрирана смъртност, ако такава действително съществува.

„Няма как да има официално подадени данни от пчелари, защото пчеларите не само няма да получат компенсиране за загубите, но ще бъдат и санкционирани“, категоричен бе Илиев и даде пример: „Ако те имат проект по някоя от мерките по ПРСР, ще бъдат наказани, защото трябва да докажат определен брой пчелни семейства".

Той заяви, че административната процедура за обявяване на смъртност е дискриминационна спрямо стопаните. Описа дългия процес по известяване, пробовземане и изяснване на вината, който е непосилен за пчеларя. „Освен това смъртност при пчелите е многофакторно определение. Синдромът на празния кошер също се води за такъв“, поясни браншовикът и добави:

„От своя страна компетентния държавен орган като че ли не проявява инициатива за решаване на този проблем, поради факта, че финансирането на пчеларството в Европа се основава на брой пчелни семейства, което означава, че ще получим по-малко пари, ако заявим висока смъртност“.

Според него това може да се избегне, ако се приложи и разработи механизъм за регистрирането на брой зазимени пчелни семейства в присъствието на верифициращ орган. Така през пролетта ще могат да се отчетат реалните загуби и да се компенсират стопаните за тях. Експертът от агроведомството контрира, че статистика за зимна смъртност и сега се води от отдел „Агростатистика“. Тя обаче отново е по данни, получени от самите стопани.

Това според Сребрин Илиев означава, че статистиката е невярна, системата не работи добре, държавата си затваря очите, а пчеларите са оставени сами да си компенсират загубите

„Пчеларите търпят огромни финансови загуби заради високата смъртност през последните години. Но това са вреди и за биоразнообразитето. Няма да има достатъчно пчелни семейства, които да опрашват овошките и другите култури. Дори и стопанинът да отгледа приплод – ново пчелно семейство, това ще отнеме няколко месеца, през което време пчеларят трябва да го отглежда. Те вече нямат финансов ресурс да подновяват пчелните си семейства“, предупреди Сребрин Илиев.