В края на всяка година фермерите в Словения организират различни събития по случай празниците. На национално ниво пък от Асоциацията на словенските фермери напомнят, че предстои избор на Фермер на годината. Титлата през 2023 г. бе връчена на Мария Рожман от Тербеговци. 65-годишната жена има любопитна история и има щастието да бъде 21-ият носител на наградата, пише словенският сайт Kmeckiglas.  

Кирил Вътев и Георги Тахов ще участват във форума AGRI SUMMIT 2024

Коя е Мария Рожман?

Мария Рожман има три деца. Цял живот живее и работи в родния си Тербеговци. От малка е край животните, оре по нивите и кара трактор от края на основното училище. 

В младостта си Рожман е била известна надлъж и нашир като добър тракторист и орач, затова тогавашният земеделски консултант Антон Слана я убеждава да участва в общинското състезание по оран. Мария печели, продължава в общинското и областното състезание и се класира и за републиканското. Победите в републиканските състезания я отвеждат на републиканските състезания по оран. Отначало се състезава с обикновен плуг, но по-късно по инициатива на земеделската кооперация е закупен състезателен плуг. Най-голям успех Рожман постигна на републиканското състезание в Прищина, където става трета при жените. Тя все още си спомня с умиление този период и местата, които е посещавала. Обича да казва, че преди е имало повече жени, които са се състезавали в оран, отколкото днес. 

Мария Рожман вече не се състезава, но редовно участва в състезанието по управление на трактори и едноосни ремаркета, организирано от Асоциацията на словенските фермери. Запомняща се е 2009 г. Тогава участва в световното състезание по оран в Тешановци, където въпреки силната буря печели в категория управление на трактор с едноосно ремарке.

Фермер на годината 2023 е активна и в местната пожарна команда, в която е член, откакто се състезава в младшия пожарен отдел. Още тогава тя вози отбора на състезания с трактор и ремарке. Многократно е помагала в организирането на различни събития, в изграждането на пожарната, а много пъти и на банкети. Нейните кулинарни специалитети са прословути. 

Смяна на поколенията

Днес фермата на Рожман просперира в ръцете на големия ѝ син Грегор. През 2011 г. той поема управлението на стопанството и го модернизира и разширява. Две години по-късно започва изграждането на модерен обор за 50 млечни крави. Старите постройки са преустроени за телета. 
Средно във фермата си семейство Рожман има около 100 глави добитък. То обработва около 44 хектара земеделска земя. Мария, въпреки че от 8 години вече е пенсионер, продължава да бъде много активна във фермата. Дои  сутрин и вечер, през деня върши работа в обора, градината и кухнята. Все по-рядко обаче управлява трактор. 



Вижте още:

Млад фермер: Кризата ни учи как да отглеждаме култури при по-ниски температури

Успехът идва, когато повярваш, че можеш да се издържаш със земеделие

Гергана Стоева представя България на Конгреса на младите фермери в Брюксел