Селското стопанство е основополагаща дейност в цял свят. Каквото и да се говори, то осигурява работа на около 40% от трудоспособното население. 

1255 лв. средна заплата в земеделско стопанство в Добруджа

По данни от 2016 г. общата стойност на всички храни, произведени от земеделието, възлиза на 7,52 трилиона долара, което се равнява на приблизително 10% от всички произведени стоки и услуги. 

Числото, което ще видите под названието на всяка една страна, е стойността на цялата земеделска продукция, произведена в нея за една година. 

1. Китай

1 818 млрд. долара

Китай е промишлена страна с развито селско стопанство. Населението, което е заето в сектора, надвишава 300 млн. души. Тези хора обработват площи с размер 5,2 млн. кв. км. Основните отглеждани култури в азиатската страна са ориз, картофи и пшеница. 

2. Индия

1 439 млрд. долара

В Индия селското стопанство е основно занимание на около 60% от трудоспособното население. То съставлява близо 20% от БВП на страната. Основните култури са като тези в Китай – ориз, картофи и пшеница. 

3. Индонезия

414 млрд. долара

Индонезия е най-голямата островна държава, която се състои от 17 804 острова. Населението й наброява 266 млн. души. В страната ситуацията е доста по-благодатна, отколкото в Индия. Тук заети в селското стопанство са 32% от населението. Този показател през годините постепенно намалява. Обемът на производство на земеделски продукти е с 30% по-голям от този на Европа. 

4. Пакистан

249 млрд. долара

Пакистан, както и вече споменатите страни, е сериозен производител на земеделска продукция. Населението наброява над 210 млн. души. 43% от тях са заети в селското стопанство. Най-важната култура за Пакистан е пшеницата. Обемът й на производството превишава това на Африка и почти достига този на Южна Америка. 

5. Нигерия

228 млрд. долара

Това е страна, в която най-голям дял от населението се занимава със селско стопанство – 65%. 30% от земята се обработва. Основните култури са царевица, какаови бобчета и сладки картофи.