Йовка е родом от Асеновград, а Красимир – от Добрич. Определят се като „двама луди“, които случайно се запознават на гурбет в Кипър. Осем години работят там в сферата на туризма, имат и малка семейна градина. Нейна страст са цветята, а неговата – здравословното хранене. Един ден решават да се върнат в България и да ги съчетаят.

Дамите в селското стопанство: Йовка Колева

„Миналата година закупихме имот в село Градина, Първомайско, и започнахме да произвеждаме биологично чиста храна. Тъй като ни е за първа година, решихме да отглеждаме различни неща, за да пробваме почвата. Засадихме култури, които ние самите обичаме да ядем, като салати, спанак, домати, краставици, патладжан, тиквички, пъпеши, зеле,“ обяснява младата дама.

снимка: Фермерски пазар "Натурално"

Започват със семена, подарени от приятели, които се занимават от дълги години с биоземеделие. Отделно купуват сертифицирани биосемена. Доста от тях поръчват по Интернет от Западна Европа, най-вече от Англия. Искат да пробват и по-нестандартни култури като кейл и манголд. За зимата ще се спрат на по-студоустойчиви сортове, за да удължат максимално сезона.

„Сменяме културите постоянно. В един сезон едно легло може да се заема от няколко култури. Даже в оранжерията в момента имаме на едно място зеленчуци, подправки и цветя. Няма нужда да е голяма площта, за да се произвеждат много и различни неща. Има групи от растения, които са едно до друго и си помагат. Например латинката предпазва от белокрилка, празът между целината – от ръжда,“ споделя Йовка.

Тя и приятелят й са се насочили към метода No-Till, при който няма нужда от машини или обръщане на почвата. Търсят да закупят големи количества компост, който се наслагва върху леглата. Към момента обаче срещат проблем с транспорта, затова си правят собствен от тревите и плевелите, като така ги оползотворяват максимално.

„Ние сме с биологично производство, но то не е сертифицирано. Не вярваме в институциите в България и нямаме намерение да сертифицираме продукцията си. Не мислим, че в момента ни е необходимо, защото това е много голям разход. Според нас в изискванията за биосертифициране има много ненужни неща,“ убедена е производителката.

За момента в стопанството се трудят само двамата. Вероятно догодина, когато приключат със строежа на къщата, ще се свържат със сайтове за доброволци, предимно чужденци. Имат и приятели от градовете, които имат желание да идват за ден–два и да помагат, за да си починат от шума.

„Отворили сме вратите на стопанството за посещения. При нас идват доста хора с малки деца. Имаме и редовни посетители от София, които често пътуват до Пловдив. Идват на място и си берат свежи продукти директно от градината,“ радва се Йовка.

Двамата производители вече са проучили как става кандидатстването за подпомагане по европейски програми. Дори са се свързали с консултант от Асеновград, която ги е насочила по кои проекти имат шансове да спечелят проект. 

„Но нейните разходи покрай изготвянето на проекта, както и административната и счетоводната дейност след това са допълнителни разходи, които в момента не знаем дали ще можем да покрием, защото всичко може да се случи с реколтата или пазара. Още не сме толкова навлезли в бранша. Но сме проучили въпроса и изчакваме подходящо време,“ заключава младият фермер.