Няма какво да се лъжем – повечето български земеделски производители изпратиха една нелека година. Това показват и резултатите в тематичната анкета на Агри.БГ.

2022-а година: Каква бе тя за фермерите?

На въпроса каква беше 2022 година 75% от общо 347 гласували я определят като лоша. Най-голямото притеснение се дължи на драстичния скок на разходите за производство (топ отговор с 38%). За съжаление, дори финансовото подпомагане заради войната в Украйна не се оказа повече от кратка глътка въздух.

Вторият препъникамък в работата на фермерите е инфлацията (25% от отговорите), която изяде печалбата – там, където я има, разбира се. Горива, торове, семена, препарати, фуражи, амбалаж, ток, осигуровки – всичко е в пъти нагоре. Към момента няма изгледи обаче за актуализиране на многогодишната финансова рамка и респективно на бюджета за земеделие по линия на ОСП.

Именно заради липсата на предвидими пазари, финансова стабилност и политическа сигурност, много земеделски производители в страната отказаха или намалиха работата в сектора (12% от анкетираните). Някои от тях правят чудеса от храброст, за да задържат животните, или теглят кредити, за да изплащат ренти.

За щастие, все още има български стопани, за които 2022 г. се оказа добра. Макар че те са едва 16% от участниците в анкетата, все пак ги има. 9% от тях дори са успели да направят нови инвестиции, други 5% са увеличили производството, а още 2% са намерили нови пазари.

Ако попитаме фермерите какви са очакванията им за новата 2023 г., едва ли ще получим по-оптимистични отговори. Въпреки че влязохме в нов програмен период за подпомагане, неизвестните са повече от надеждите. И докато Брюксел натиска за сдружаване, дигитализация и зелени амбиции, у нас всеки се спасява както може.

Затова няма да ви питаме за очакванията ви, а ви призоваваме да си представите едни чисти, модерни и механизирани ферми, отговорни работници и щедри работодатели, продуктивни животни и богата реколта, нормални разходи и добра печалба. Заредете се с най-позитивната си енергия и я изпратете към Вселената. Има по-голяма вероятност да получите отговор от нея, отколкото от Брюксел и нашите политици.