2022 година започна изключително тежко, имайки предвид не само последиците от Ковид пандемията, но и засилването на кризата с военните действия в Украйна. 

Корекция на ставки и бюджети - откъде ще се вземе и на кого ще се даде?

Въпреки високите цени на фуражите секторът на млечното говедовъдство успя да се докаже на пазара и доказа, че е доста издръжлив. С тези думи започна своята равносметка за изминалите 12 месеца Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България. 

Изкупните цени се покачват бавно, но славно

 

От началото на 2022 г. досега се наблюдава раздвижване на изкупните цени на кравето мляко. Ако по това време миналата година суровината се изкупваше по 0,79-0,80 лв./л, в момента базовата цена е леко нагоре – 0,95 лв./л за малки количества, 1 лв./л за средни обеми и 1,15-1,20 лв./л за по-голямо производство, с което животновъди дават сигурност на млекопреработвателните предприятия.

Положителни стъпки в развитието на сектора

 

Държавата отпусна помощ за стопаните във връзка с изхранването на животните, макар че тя дойде със закъснение. Мярката беше обсъждана с тогавашния финансов министър Асен Василев още през март, а парите дойдоха през юни. Закъснението е голямо, но ставките бяха достатъчни за запълване на финансови дупки или изчистване на задължения.

Най-положителното е обаче, че говедовъдите успяха да задържат животните си и то здрави. Наистина се наблюдаваше по-интензивно клане и изчистване на стадата. При някои стопани се стигна и до пълни фалити, но повечето колеги успяха да задържат животните, което си е чисто геройство.

Проблеми, чието решаване не търпи отлагане

 

Тази година се занимавахме основно с финализирането на Стратегическия план. Новият програмен период е много важен за нас. Ние се надявахме на силна Обща селскостопанска политика (ОСП), съобразена с шока в бизнеса и високата инфлация, но получихме удар, който не очаквахме. Неотложното, което трябва да се случи, е спешно отваряне на Плана и неговото преправяне. 

Добрата новина е, че на 21 декември парламентарната Комисия по земеделие единодушно прие предложение за промени в Стратегическия план. Депутатите предлагат на служебния земеделски министър до 31 януари 2023 г. да предприеме действия за изменението му пред Европейската комисия, след което да започне Кампания 2023 за директни плащания.

Нови моменти в подпомагането от догодина

 

За новия програмен период говедовъдите трябва да знаят, че всичко е съобразено с биологично чисто земеделие. Разработени са нови екосхеми и екопрограми, но бих посъветвала колегите точно и ясно да прочетат указанията, тъй като има много подводни камъни. Например не може да се кандидатства едновременно за биологично животновъдство през екосхемата за пасища и за хуманното отношение. Трябва да имат предвид още, че агроекологичните мерки ще бъдат заместени с екосхеми. 

Освен това ставките от догодина ще бъдат занижени. Ако за Кампания 2022 млечни говеда под селекция взеха 569 лв. на глава говедо, за другата година максималната ставка е 420 лв. В същото време общият бюджет в Стратегическия план е изчислен на база планирани ставки, тоест не се знае дали въобще ще успеем да вземем максималните. Затова фермерски организации настояваме Стратегическият план да бъде коригиран.

Очаквания и надежди за новата 2023 г.


Надеждата ни е спешно да се отвори Стратегическият план и през януари-февруари да бъдат направени промени, като бъдат отразени нашите предложения. Оставам с оптимизъм. Знам, че колегите за поредна година ще издържат на този икономически натиск. Нека стопаните, животните и семействата им бъдат здрави и психически устойчиви! С пожелание за весели празници и по-успешна година, изпълнена с щастие, късмет и любов!