Започна изплащането на рентите в Добричка област. „Опитваме се да стоим на нивата от миналата година въпреки по-слабата реколта.

 

Гласувайте: Получихте ли първия транш по СЕПП?

Да, цените се вдигнаха, но и разходите скочиха. Масовата рента предполагам, че ще бъде между 100 и 110 лв. за декар. Разбира се, в кооперациите ще бъдат малко по-високи заради дивидентите и начина на управление“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  

В различните землища на Добруджа сумите са различни. Проучване на Агри.БГ показва, че към момента се изплащат по 100, 120, на места 150 лв. за декар. Масово собственици на земя споделят за раздадени авансово суми от по 100 лв./дка, а след Нова година ще получат и допълнителните суми. „Това е заявка на кооперациите, така по принцип изплащат и след това да изчисляват дивидентите“, поясни още Жекова.  

По-притеснителното към момента е масовото теглене на кредити, за да се изплатят рентите. Това се случва заради липсата на пазар за произведеното зърно.

Банкери споделят, че през тази година са зачестили случаите на заложена произведена продукция срещу кредит.„Заемът е част от бизнеса, но не в такава степен. Тази година е по-специфично, тъй като е масово.

Кредит срещу продукция – досега не беше в такъв мащаб и това по-скоро изненада банките. Другият вариант е да се дава зърно, но досега няма арендодател, който да поиска зърно вместо рента“, заяви още Радостина Жекова.