Законопроект предлага отпадане на данъка върху земеделските субсидии до 100 000 лева.

Колко пари са платени по СЕПП за заявени площи в националните паркове?

Предложените промени касаят два закона -  Закона за данъците върху доходите на физическите лица и Закона за корпоративното подоходно облагане. Документът е внесен от народните представители Иван Христанов, Росен Костурков и Иван Манев.

Факт е, че в много страни-членки на ЕС субсидиите се третират като необлагаем доход. От години вървят дискусии по темата и у нас, тъй като към момента всички субсидии се приемат като облагаеми приходи.

В мотивите към законопроекта се казва, че българското земеделие страда от тежки структурни дисбаланси, остър недостиг на работна ръка и тесни специалисти, непропорционална концентрация на активи и земя, постоянно намаляване на малките и средните стопани. 

Изтъкват се още непривлекателността на отрасъла до степен той да не добавя млади земеделци, отсъствие на автоматизация и цифровизация, отлив на инвестиции, липса на среда за иновации в първичното производство и преработката.

Законопроектът ще бъде разгледан от депутатите в Комисията по земеделие в Народното събрание тази сряда - 11 януари 2023 г.

В дневния ред на комисията е записано разглеждането и на два законопроекта за изменение и допълнение на закона за горите.