Преди три години, когато полякът Януш Войчеховски пое поста на комисар по земеделие в Европейската комисия (ЕК), той обеща, че един от приоритетите му ще бъде външната конвергенция, т.е. изравняване на субсидиите за земеделие в новите и старите страни членки. 

Гласувайте: Одобрявате ли кандидатурата на Васил Грудев за министър на земеделието?

Има ли развитие по тази тема, бе един от въпросите на представителя на българските производители в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) – Стоян Чуканов, по време на среща на фермерската група на Комитета в ЕК на 5 декември.

„Войчеховски отговори, че външната конвергенция най-вероятно е щяла да се случи през следващия програмен период, тоест след 2027 г. Сега щели да подготвят документацията“, съобщи Стоян Чуканов за Агри.БГ.

Вторият му въпрос към европейския комисар по земеделие е не по-малко важен – дали и кога ЕК смята да започне процедура по ревизия и осъвременяване на бюджета на ОСП. За съжаление, отговорът отново звучи незадоволително. 

„Многогодишната финансова рамка бе приета преди Ковид пандемията, войната в Украйна и тези нива на инфлация. Очевидно парите, които бяха предвидени някога, нямат вече същата стойност. Според Войчеховски темата би могла да се разисква, но имало нужда от подкрепата на фермерите“, обясни българският представител в ЕИСК.

Безспорно, привържениците на Зелената сделка и в частност Франс Тимерманс – зам.-председател на ЕК, който отговаря за нея, са далеч по-активни отколкото представителите, които защитават фермерите в ЕК. А тази хиперактивност непрекъснато създава проблеми на земеделските производители и е нужна по-голяма воля от страна на еврокомисаря по земеделие, бе намекнато по време на срещата с него на 5 декември. 

В по-ранните часове на същия ден дискусия бе проведена и с Джон Кларк – директор международни отношения в Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“, и Пека Песонен – главен секретар на най-голямата фермерска организация на европейските фермери Copa-Cogeca. 

Заедно с фермерската група в ЕИСК те обсъдиха наболели проблеми и въпроси на международните търговски споразумения. Някои от тях са в процес на подготовка, други са почти финализирани. Тези споразумения ще засегнат фермерите, тъй като от тях зависят до голяма степен цените и реализацията на продукцията на вътрешния европейски пазар. 

„Търговията със земеделски стоки, на които ЕС е нетен износител с положителен търговски баланс от 60 млрд. евро годишно, се превръща в разменна монета, за да могат да се улеснява примерно износът на автомобили и много други стоки и сектори. Естествено, фермерите няма как да са доволни и искахме да разберем как се движат тези процеси“, сподели Стоян Чуканов от първо лице. 

Според Пека Песонен фермерите в ЕС се борят не толкова за цени, защото те са борсови в световен мащаб, колкото за едно по-различно разпределяне на печалбата. Изчисленията сочат, че поне 85% от нея се губи по веригата. За реалните производители остава доста по-малка част от печалба, затова те настояват за нейното по-справедливо разпределение.

„В допълнителните разпоредби на много споразумения, включително и сделката със страните от Меркосур, ще се изисква от контрагентите от другата страна да спазват добри европейски практики. Например да се спре изсичането на горите в Южна Америка. ЕК прави опит да изравни средата, така че европейските и чуждестранните фермери да се състезаваме на равно поле. Това беше може би едно добро пожелание към нас, за да успокоят духовете“, леко иронично коментира Стоян Чуканов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg