Климатичните промени карат много овощари да търсят сортове, които да са по-малко уязвими. Оказва се обаче, че част от тях са изправени пред нови изпитания.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

 „Купих черешови фиданки, които трябваше да са късен сорт и да зреят между 20 и 30 юни. Имах предвид, че климатът в Северозападна България е доста суров и ранните сортове не са рентабилни, защото са застрашени от пролетните слани. Грижих се за дръвчетата по всички правила. При първото им плододаване тази година обаче се оказва, че въобще не съм си купил това, което искам.

Първо забелязах по дръжките на плодовете - вместо къси и плътни, те се оказаха дълги и тънки. Това не е проблем, но узряха още в началото на месеца. Да, вярно е, че плодовете са по-едри, но идеята беше да отглеждам късен сорт, а този се оказа ранен и това не ме устройва“, коментира Светлин Георгиев, който се занимава с овощарство от 15 години.

Случилото се обаче не го е отказало от идеята да отглежда късен, устойчив на пролетни слани сорт череши. Има още един парцел и ще търси вариант да се сдобие с подходящ посадъчен материал, но продължава да има притеснения, защото на този пазар според него няма регулация.

„Един от сериозните проблеми за овощарите е липсата на контрол във всички разсадници, които предлагат посадъчен материал. Може би има върху лицензираните, но в моя район, който е предимно селски, такива няма. Затова ми остава единствено да се притеснявам. Както вместо късен сорт си купих ранен, макар и по-едър, така може да си пренеса я някой опасен вредител, я болест, която да ми струва скъпо. Отгоре на всичкото на Арменския поп ли да се оплаквам 5 години след като съм купил фиданките?!“, обяснява Светлин.

Другият изключително сериозен проблем на бранша според него са цените. Въпреки сериозно поскъпналите торове, препарати и горива, плодовете се продават на почти същите цени като миналата година. При сложната синоптична обстановка през последните дни в региона, повечето стопани бързали да продадат, каквото могат от ранната си продукция, защото след обилните дъждове плодовете бързо се напукват и се развалят още на дървото.