"Поредната трудна година отмина, но мисля, че трябва като цяло да сме по-позитивни”, категоричен е председателят на Браншова камара за месодайно животновъдство (БКМЖ)Иван Венински.

А защо не?! Формулата за успех изисква да се гледа на проблемите като на предизвикателства, пораждащи възможности, а не като отчайващи трудности. Все пак в сектора на месодайните говеда има не един и два примера за успешни и развиващи се стопанства, включително в посока на генетиката и иновативните методи.

Първата година на новата ОСП не беше лека, да. Именно по данни на БКМЖ за 2023 г. се прогнозира темп на нарастване на пропуснатото производство с 10%, а от бранша настояват за няколко важни политики за месодайното говедовъдство:

Да се предвиди интервенция за угояване на говеда (10 - 24 месеца) и интервенция за подпомагане на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор “говеждо месо”; да се реализира публично-частно партньорство с цел изграждане на угоителни центрове за говеда и кланица на кооперативен принцип; да се изработят обективни правила за изкупуване на телета през различните етапи за реализация и други.

„Това е първата година от новата ОСП и в тази връзка имахме предизвикателства като нови интервенции и условия. Подготвяме се за засиления екологичен ефект, който е заложен, добавя Венински.

Погледнато отстрани се вижда, че сякаш предизвикателствата консолидират сектора и прогресът е налице. Тази година се състоя първата годишна конференция на Браншова камара на месодайно животновъдство, а част от програмата беше емблематичният говедовъд от САЩ Пол Ферари. 

В същото време у нас вече са реализирани няколко ембрион трансфера в различни български стада. Роден говедовъд има собствени месодайни крави с топ генетика в САЩ, които са донори на генетика. Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България – Сливен пък вече година провежда регулярни геномни оценки на разплодни животни от асоциацията.

Стопанства, развъждащи породата Лимузин от Национална асоциация за месодайно говедовъдство - София организират ежегодно търгове и огледи на доказани разплодни бици от световно ниво. Друг добър пример от там са и регулярните посещения на животновъдни изложения в Европа с цел бърз генетичен прогрес чрез нови линии животни. Така че поводи за гордост и мотивация има в месодайното говедовъдство.

„Камарата на месодайното животновъдство се развива и увеличаваме членска си маса. Започва и процес на осъзната нужда от обединяване. Самите ние трябва да се стремим да имаме рентабилни стопанства със засилена пазарната ориентация и да повишаваме конкурентоспособността си. Хубаво е, че организациите сме единни в позициите си за разширение и устойчивост на сектор "Месодайно говедовъдство”, обобщава Иван Венински.

Говеда от стадо на ферма ЕРБУЛЛ - град Банско

В крайна сметка добрите примери особено от пасищното говедовъдство ще продължават да вдъхновяват и дърпат напред този бизнес у нас и през 2024 година си пожелаваме повече такива новини.