Правенето на прогнози за индустрия като селското стопанство не е никак лесна. Тя се влияе от много фактори, някои от които може да са непредвидими. Все пак анализаторите са готови да се нагърбят с определянето на посоката, към която върви земеделието в Европа. Според експертите от полската фирмар BKT до края на 2024 г. водещи ще са 10 макротенденции, пише специализираният сайт за селско стопанство Farmer. 

За кого дефилират тракторите в "горещата" зима на фермерското недоволство?

Прогнозата на BKT се базира на историческите данни от предишни години и внимателен анализ на настоящите тенденции. 

Налагане на консервационната обработка на почвата

С подкрепата на политиката на ЕС все повече ще се налагат минималната и нулевата обработка на почвата. Този процес ще се ускори още тази година. Регенеративното земеделие набляга на минималното увреждане на почвата, увеличаването на биоразнообразието и възстановяването на горния почвен слой. 

Ръст на цените на някои земеделски продукти 

Може да се очаква ръст на цените на някои култури на европейския пазар. Сред най-засегнатите ще са царевица, ечемик, пшеница и соя. Поскъпването им ще се дължи главно на геополитическите конфликти и намаляването на чуждестранното производство.

Все повече покривните култури 

Покривните култури обикновено се използват за повишаване на плодородието на почвата и за компенсиране на разходите за химически торове. Според експертите на BTK ще има ръст в производството на силаж, особено от люцерна. 

Одобрение за употребата на глифозат

То обаче няма да повлияе на стабилния ръст на алтернативното и биологичното производство.

По-широко използване на технологиите за прецизно земеделие

Очаква се по-широко използване на дигитални решения в селското стопанство, особено базови, които са лесни за внедряване и евтини, за да могат фермерите да определят точно количеството вода, дозите пестициди и торове, оптимизирайки културите, тяхното качество и продуктивност.

Ограничаване на традиционното земеделие

Очакваните ниски общи количества валежи ще допринесат за ползата от минимална обработка на почвата през годината.

Разработване на технология с променливо дозиране в прецизното земеделие

Тази технология позволява вода, хранителни вещества и други входящи вещества да се прилагат на полето в променливи дози. Благодарение на нея не е необходимо да се правят многократни промени в настройките на машините. 

Пазарът на селскостопански трактори втора ръка ще остане силен

Тази тенденция се задълбочава, тъй като обновяването на земеделската техника се отлага, а търсенето на нови трактори намалява след наблюдаваното от няколко години високо ниво на продажби.

Лек ръст на пазара на IoT устройства

Съвременните ферми са оборудвани с много сензори, които могат да събират и предават данни в реално време, за да изпълняват различни задачи. Интернет на нещата (IoT) също опростява дистанционното наблюдение на фермата, като по този начин намалява разходите и позволява по-точни интервенции.

Трансформация на енергия

До края на тази година ще видим решителни промени в използването на машини от гледна точка на захранването. Електрическите модели ще увеличат своя дял. 

2024 г. в европейското селско стопанство се очертава да бъде в крак с развитието на новите технологии. Устойчивото развитие ще запази централната си роля.



Вижте още:

Мнение: Няма да се усети ефектът от инвестициите в напояването

Експерт: Без полезащитни пояси черноземът ще се изпепели

Окончателно: По-голяма реколта, по-ниски цени през 2023 година