През 2023 година има повишение на средните добиви от декар от всички основни есенни култури спрямо предходната година, като при пшеницата, ечемика и тритикалето се отчита и по-голям размер реколтирани площи. 

Четете още: Готви се: В търговете от ДПФ и ОПФ с приоритет ще са фермерите с плодове, зеленчуци и животни


Това сочат окончателните оперативни данни за миналата година на аграрната статистика. В резултат на това има увеличение на производството на пшеница с 3,9%, ечемик с 18%), ръж с 1,4% и тритикале със 73,3%. 


Само при рапицата има намаление спрямо 2022 г. – с 21,4%, поради свиване на реколтираните площи с маслодайната култура с близо една трета.

Заради по-ниските средни добиви продукцията от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно от реколта `2023 е с 21% и 9,9% по-малко на годишна база. При слънчогледа се наблюдава и известно намаление на реколтираните площи, уточняват от аграрното министерство. 

Статистиката сочи, че към края на миналата година засетите площи с пшеница, маслодайна рапица и ръж за реколта `2024 са по-малко в сравнение с година по-рано. 
Нивите с пшеница намаляват с 5,6%, при рапицата площите са с 12,4% надолу и 13,4% са по-малко в сравнение с година по-рано терените с ръж. В същото време нарастват засетите площи с ечемик - с 26,5% и тритикале - с 11,2%.

На годишна база се отчита поевтиняване на зърнените и маслодайните култури в границите от 25,4% за слънчогледа до 41% за ечемика.

В момента пазарът на основните зърнени и маслодайни култури в страната е сравнително спокоен. Към 17 януари средната изкупна цена на царевицата се понижава с 1,1% спрямо предходната седмица, а тази на слънчогледа отбелязва леко покачване с 0,4%. Без промяна остават цените на пшеницата и ечемика, сочи аграрната статистика.