Мода, зараза, крещяща необходимост или вик на отчаяние е фермерското недоволство на западния и източния фланг на Европа. 

 

КУПЕТЕ БИЛЕТ за Forbes&Agri.bg AGRI SUMMIT & AWARDS 2024 - Местата се изчерпват бързо 


Като се започне от най-големия получател на европейски средства – Франция и дисциплинираните германци, и се свърши до готовността за протести у нас. 

Във всяка страна си има специфични национални претенции, но недоволството от общата селскостопанска политика, налагана от сегашния състав на Европейската комисия е навсякъде.

През последните няколко години фермерите плащат все по-скъпо за изгубеното равновесие в природата. Вече твърдо се наложи тезата, че селското стопанство е водещ производител на вредни емисии, а санкциите над отрасъла, който храни човечеството стават лавинообразни – от няма да ползвате препарати и торове и няма да сеете, защото земята трябва да си почива, до няма да гледате крави, защото са „опасни замърсители“. 

Земеделието няма лоби – и на европейско, а и на национално ниво. Малцина костюмари изобщо посмяват да защитават интересите на фермерите, а при политически натиск абдикират от защитата си. 

Няма такъв проблем за енергийното лоби – оказва се, че плодородните земи натруфени с фотоволтаици си „почиват“, даже много си „почиват“ бетонирани и извадени от строя за десетилетия. И това не е болка за умиране. Нищо, че соларни паркове никнат в Добруджа, Тракия и навсякъде, където е удобно на инвеститорите. Сега предстои да превземат и морето, но нещастниците с лодките, последните „морски вълци“ едва ли ще стигнат някога до София, камо ли до Брюксел, макар да имаме „Шенген по вода“. 

А иначе политиците не бива да забравят онази стара приказка от махалата „Гладът е по-силен от тока…“, кой както иска, така да го разбира, когато прави избор между ниви за храна и ниви за електричество. 

Но да се върнем на полето, там където се ражда храната на европейците. При „жените и мъжете, които обработват земята. Европа има най-здравословната и висококачествена храна в света. Нашите фермери работят ежедневно на много конкурентен глобален пазар. Често вие сте най-уязвимата част във веригата на стойността. И вие, разбира се, заслужавате справедливо възнаграждение“, каза председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен при стартирането на стратегическия диалог за селското стопанство през тази седмица.

Разговор, който не беше проведен през целия мандат, но сега спешно трябва да бъде приключен до изборите за нов Европейски парламент.

Ама за къде сте се забързали, уважаеми еврочиновници? Колко трактора трябва да излязат по улиците, за да стане ясно, че европейското селско стопанство има проблеми? Нужно ли е Берлин, Париж, Букурещ, Варшава и стотици по-малки градове на Стария континент да бъдат „превзети“ от земеделска техника, да се разпилее миризлив оборски тор по вековните площади, за да се чуе гласът на земеделските стопани?

Българските фермери не правят изключение, макар да не са толкова радикални, като северните ни съседи, например, където зърнопроизводителите договориха с правителството така необходимите им 20 лева (10 евро) за справяне с последиците от украинската криза. 

И все пак надежда има – във вторник ще се срещнат с премиера Денков, който вече не ги определя като терористи. Но и той като Фон дер Лайен е на края на мандата си, а бъдещият премиер (вероятен) все още не идва на срещите с родните земеделци. 

Ще трябва в спешен порядък да се очертаят необходимите законопроекти, позициите на страната по важни въпроси за отрасъла и на последно място, но не по значение – разговорите ще нагазят в дълбоките води на субсидирането. Националните средства по така наречената „украинска мярка“.

Дали ще ги има тези пари, колко ще бъдат и кой ще ги получи? Отговорите може да станат ясни още във вторник, ако не потънат в нищоговоренето и замазването на очите на протестиращите. Дано да не се случи този черен сценарий. 

Успех на протестиращите фермери, те заслужават достойно съществуване, защото всеки ден някой от тях влиза в дома ни със своята продукция, независимо дали ще ядем препечена филийка с чесън или телешко филе Миньон. 

 

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  

Всички епизоди на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav

🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY

🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI
 

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.
 

Подавайте сигнали за нередности чрез формата на Агри.БГ ТУК  или на [email protected]