Агрофотоволтаиците влязоха тази седмица в дневния ред на депутатите от Комисията по земеделие. Народните избраници установиха, че няма легално определение на тези съоръжения. А това позволява инвеститорите да избягват по-високите разходи, които се налага да правят, за да запазят нивите.

Липсата на яснота за агрофотоволтаиците сега позволява да се бетонират плодородни земи, пасища и ливади и българското земеделие да се лиши от тях почти завинаги. Знаете ли как се вадят „корените“ на бетонен стълб от нива. Това изобщо не е като дядо вади ряпа…

За този вид соларни централи е необходимо панелите да бъдат поставени на високи постаменти, което е по-скъпо, за да може под тях да се отглеждат различни култури, които имат нужда от засенчване или да минават пасящи животни. Мнозина се радват на картинки с овчици и кози под панелите, но у нас точно тази идилия засега е само мечта. 

А би могло да е възможност за допълнителни доходи за земеделските стопани, както и шанс да си осигурят по-евтина енергия за стопанствата. И докато умуват за определението що е то агрофотоволтаик, народните избраници трябва да решат също така дали фермерите ще се присъединяват към мрежата или ще ползват тока само за собствени нужди. 

По-скоро тяхната работа трябва да бъде да съблюдават интереса на родните земеделци, за да не бъдат смачкани от енергийното лоби, чийто натиск се усеща във всеки закон, свързан с българските земи. Търсят се всякакви „задни“ вратички, за да се постави под свършен факт обществото и земеделската общност.

През един закон се смъква категорията на земите, върху които може да се изграждат възобновяеми енергийни източници и 2/3 от терените у нас изведнъж стават свободни за строителство. Обяснението си звучи като истинско – работим по законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, а истинската причина – бързат да покрият възможно най-много от земите с панели, перки и други джаджи, защото засега се печели от тях, а и законите позволяват. Всъщност печели се когато времето позволява. Сега на много места фотоволтаици спят зимен сън, покрити със сняг. Перките, естествено се въртят когато има вятър, но това е друга тема. 

През друг закон пък ще се „оправи“ грешката с категориите, но ще се облекчи режима за промяната им. И в двата случая земеделската комисия не е играч, на който се подава топката. Нейното мнение не се търси, напротив умишлено се избягва, защото там фермерите все още имат „фенове“. 
В тази ситуация не е изключено от възможността да се изграждат агрофотоволтаици, да се възползват платежоспособни инвеститори и да покрият съвсем законово полето с рамки. Аргументирани обяснения винаги ще се намерят, съвсем по нашенски. Бъдете сигурни.

Но първо трябва да има воля, за да не се унищожи земята, ресурсът, за който се водят войни около нас. 

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  

Всички епизоди на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav

🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY

🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI
 

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.

Подавайте сигнали за нередности чрез формата на Агри.БГ ТУК  или на [email protected]