Отглеждането на зайци може да бъде рентабилна дейност особено за дребните стопани.

Това каза пред Фермер.БГ зооинженерът в Института по животновъдни науки в Костинброд Виолета Петкова, която е дългогодишен отговорник на фермата за зайци в учреждението.

Фермата на Института е от племенен тип – за калифорнийски и новозеландски зайци. Те са бройлерен тип зайци и са най-подходящите породи за месо в България. Месото има много добри вкусови качества, диетично е, с ниско съдържание на холестерол.

Търсене и пазар на заешко месо
Заешкото месо се търси много в Европа. Отварят се все повече и българските пазари, където търсенето през последните години се увеличава. Пазари категорично има, стига някой да се захване сериозно със зайцевъдство. В България все още обаче няма големи стопанства за отглеждане на зайци, като това се дължи от една страна на скъпите фуражи, а от друга – на липсата на лицензирани кланици за зайци.

Липсват лицензирани кланици
Липсата на кланици е най-големият проблем при реализирането на заешкото месо в България. Само две са кланиците в момента – едната в Стара Загора, втората – в Силистра. Цените, които дават на килограм живо тегло са много ниски и стопаните са на загуба.

Наблюденията ми са, че напоследък много фермери от южна България купуват гранули от Гърция и след това реализират месото на гръцкия пазар, защото в България от една страна няма достатъчно добър фураж, а от друга – липсват кланици за зайци, където легално да се осъществи процеса по реализация на месото, разказа зооинженер Петкова.

Породите, които се гледат масово от фермерите-любители в България, са Чинчила, Великан, Пеперуда. При тях ефектът обаче е много малък. В Европа масово се гледат хибриди, които са създадени на базата на калифорнийски и новозеландски зайци, но в страната ни, която е по-бедна, това все още не се случва. Зооинженер Попова даде някои конкретни съвети при отглеждането на калифорнийски и новозеландски зайци и посъветва фермерите, които искат да постигнат максимални резултати, да се насочват именно към отглеждане на тези две породи, както и кръстосването им.

Размножаване на зайци
Калифорнийските и новозеландските зайци раждат по много зайчета няколко пъти годишно. Женските се заплождат на четвъртия месец, мъжките са готови за работа на 6 месеца. Освен това майките раждат 7-8 на брой зайчета до 5-6 пъти в годината.

Хранене на зайци
Най-добре е тези породи да се хранят със специални гранули за зайци. Това са основно гранули за угояване и гранули за майки. Гранулите, които се произвеждат в България, не са с най-добро качество, посочи зооинж. Петкова. Опитът на учените от Института е доказал, че във всеки вид липсва по нещо. Въпреки това обаче, фермерите трябва да ползват задължително поне гранулите за угояване, за да постигнат добри резултати. Много често за хранене на зайци се използва само зърно – пшенца, ечемик, овес. Приръстът обаче при такъв тип хранене е много малък. Възможна е система на хранене, при която да се редуват гранули за хранене с ечемик и овес, например. За да се намали себестойнстта на производството, фермерите могат допънително да подхранват със сено, люцерна и зърно. При всички положения обаче гранулите са задължителни, каза зооинж. Виолета Попова.

Профилактиката е много важна!
Профилактичната дейност, която всеки собственик на зайцевъдна ферма, било то малка или голяма, трябва да спазва, е задължителна. На възраст между 40 и 60 дни малките зайчета трябва да се ваксинират с най-разпространената ваксина – чешката Pestorin. Първата доза трябва да е 0,6 мл, а втората, която се слага 30 дни по-късно – 1 мл. Спазването на дозата е от изключителна важност, подчерта Виолета Попова. Често стопаните допускат грешката още при първия прием да дадат 1 мл ваксина, вместо 0,6 мл. Важно е и правилното съхранение на ваксината, както и срока ѝ на годност. Цената на 20 дози от най-разпространения продукт на пазара е около 4 - 4,50 лв. Важна е също и профилактиката с антибиотик.

Много от фермерите се научават сами да извършват манипулациите по профилактиката на зайците. Разбира се, най-добрият вариант, да се използват услугите на ветеринарен лекар

Помещения за отглеждане на зайци
Заекът не трябва да е на ветровито или влажно място или на място, което се напича директно от слънцето. Най-добре е помещението, в което се отглеждат зайците, да е затворено поне от три страни – за дребните фермери това е по-удобния тип. Помещението може и да е напълно затворено, но тогава то трябва да отговаря на редица изисквания като поставяне на канализация, вентилация и др.

Автор: Фермер.БГ
© 2013