Голяма част от любителите градинари не разполагат с достатъчно площ в зеленчуковата си градина и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати за салата.

Действително е възможно да бъде удължено плододаването на ранните индетерминантни (високостъблени) домати, които се отглеждат от пикиран разсад. За да постигнете това най-важно е растенията да бъдат здрави и да са с добре запазена листна маса, за да могат да фотосинтезират нормално. Ако имате намерение да продължите вегетацията на ранните домати, още когато им набивате колове те трябва да бъдат по-високи (около 2 метра). Много важно е да бъдат отстранявани по-рано младите странични леторасти (колтуците), за да може вегетационният връх да расте.

Специално разсаждане на изтеглен нависоко доматен разсад

При „високите” домати стъблото може да достигне височина до 2 метра в зависимост от сорта и условията на отглеждането. Неограниченият растеж на тези домати предполага образуването на съцветия със сравнително дребни плодове. За да наедреят и узреят по-рано плодовете на ранните домати, се налага да бъде прекъснат вегетационният връх след 4-о-5-о съцветие и 2-3 листа след него. Така оставените 4-5 съцветия са завързали плодовете и узряват през юни, юли и август и вие трябва редовно да ги берете. Ако искате да продължи плододаването на доматите, оставете да се развива колтукът под най-горното съцветие.

Бели листни петна по доматите

Най-силни са обикновено онези, които се образуват непосредствено под съцветието. Докато обирате узрелите домати този колтук, след 5-6 листа ще започне да образува съцветия и плодове. Необходимо е само да привържете стъблото към кола, да подхранвате и редовно да поливате. Така след време ще получите плодове, които макар и по-дребни, ще можете да обирате до падането на първите слани през есента.

Не искате ранен добив от домати?

Ако не желаете да получите ранен добив от доматите, не прекършвайте вегетационния връх. Редовно колтучете и се грижете за растенията. Така ще имате макар и не много, но едри домати до края на есента.

През последните години градинарите залагат основен дял от площите си в зеленчуковата градина със средно ранни нискостъблени (детерминантни) сортове домати. Те имат сравнително по-дълъг вегетационен период от другите зеленчуци - 150-170 дни.

  • - През юни-август те се отглеждат при висока температура, в някои случаи при намелена почвена и въздушна влажност, което налага чести поливки.
  • - През септември и октомври условията обаче се изменят - пада температурата, особено нощната, повишава се въздушната и много често и почвената влажност.

Тези условия влияят пряко върху минералното хранене на растенията, а оттук и върху очакваните добиви.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

С каква култура турски фермери заменят доматите и чушките

Специално разсаждане на изтеглен нависоко доматен разсад

Листна плесен при доматите