Пащърнакът е двугодишно растение. У нас се отглежда главно за нуждите на консервната промишленост.

Сортове. Софийски кръгъл № 5. Той е български сорт, листата на растенията са слабо нарязани. Кореноплодът е плоско кръгъл до конусовиден. Кората е белезникаво жълта, а сърцевината - бяла. Сравнително късите от 12 до 15 см и плитко разположени кореноплоди улесняват прибирането. Ран сорт е с вегетационен период около 100 дни.

Полудълъг - чуждестранен сорт е. Има силно развита розетка. Листата са по-дълбоко изрязани. Кореноплодът е удължено конусовиден , с дължина 18-20 см. Средно ран сорт е с вегетационен период 120-140 дни. Дава високи и качествени добиви.

Подготовка на почвата. При промишлено производство след предшественика (зърнени житни култури) почвата се дискува на 10-12 см. дълбочина и при необходимост се подравнява. С основната обработка през есента се тори със суперфосфат и калиев сулфат в норми в зависимост от данните, получени при химичен анализ на почвените проби. Предзимно се оформят високи лехи. Ранна пролет лехите се култивират и фрезуват. Внася се хербицидът агрифлан в доза 300 гр. на декар на 8-10 см. дълбочина.

Сеитба. Извършва се в началото на март при сеитбена норма 1 кг. семена на декар. Засява се лентово по схема 55 + 35 + 35 см. на дълбочина 2-3 см. Засетите лехи се валират, когато почвата е недостатъчно влажна.

Грижи след сеитбата. Семената поникват бавно, затова при необходимост се полива с 10-15 кубически метра вода на декар. След поникването се поддържа 70-80% влажност на почвата. Срещу плевелите се пръска с прометрин в доза 150 гр. на декар, когато растенията образуват 3-4 листа. Подхранва се еднократно с 12-15 кг. амониева селитра на декар.

Прибиране и добиви. При ранното производство пащърнакът се прибира през юли-август. Когато се засява през май-юни, реколтирането е през октомври-ноември. Добивът е 2,5-3 тона от декар. За зимна употреба кореноплодите се съхраняват подобно на морковите в ровници.