картофиИверце е първият български ран сорт картофи, създаден в ИЗК „Марица" - Пловдив. Сортът Иверце образува нисък до средно висок храст. Стъблата са средно дебели, зелени, със слабо развити крила, леко пигментирани от огряваната от слънцето страна.

Листата са средно големи, рехави, тъмнозелени с гланц. Цъфти слабо с бели цветове, които окапват рано. Цветовете са дребни с недоразвити тичинки.

Кълновете са дебели, жизнени и оцветени розово-виолетово. Клубените са средни до едри, с продълговато-овална до леко сплесната форма, с гладка кожица, обагрена светложълто. Имат отлична съхраняемост през летните и зимните месеци. Клубените са с плитки очи и с много добри пазарни и експортни качества. Месестата част на клубена е с хубав бледожълт цвят.

Сортът е високодобивен с голяма екологична пластичност и с неутрална реакция към дължината на деня. Реагира положително на по-високите норми на торене с Иверце органични и минерални токове. Иверце е високоинтензивен сорт картофи с дружно и бързо нарастване на клубените. Този сорт картофи не понася преовлажняваце на почвата и поливане с по-високи поливни норми (над 30 м3 на декар). Притежава висока устойчивост на вирус У. Показва много добра устойчивост на вирус X, листното завиване, обикновената краста и гниенето. Слабо се поразява от картофената мана. Чувствителен е в една или друга степен към вирусите М и S. Издържа на суша и високи летни температури. При ранно засаждане с рътен посадъчен материал и добро наторяване с органични и минерални торове от сорта Иверце се получават високи добиви.

Сортът Иверце се отличава с много добри кулинарни качества - вкус, мирис, нежна консистенция. Месото не се разпада и не потъмнява при готвене. Този сорт картофи е подходящ за салати, пържене, готвене и печене.