В средата на май е най-подходящото време за засяване на бамята, защото тя, освен че е много топлолюбиво растение, има и високи претенции към влагата в почвата. Може да се отглежда и на ненапоявани площи, ако почвата е дълбока и добре запасена с влага и при есенната обработка е била напоена с оборски тор. За нашите условия са се утвърдили главно два сорта бамя - лясковска, чиито листа достигат височина до 1-1.5 м средно ранен сорт и пловдивска, която стига на височина до един метър, а плодовете и са по-едри от тези на лясковската. Среща се и по-ранен сорт - каваклийска бамя. Добре е да засеете бамята като втора култура на мястото на салатите, репичките или зеления лук. За засяването и трябва да изчакате трайно затопляне на времето, когато започне да цъфти акацията. Сее се на редове на разстояние 40-50 см, а в самия ред растенията да бъдат на 30 см едно от друго. Дълбочината на засяване да бъде 2.5-3 см, хвърлят се по 2-3 семена. Бамята пониква 10-15 дни след засяването. След поникването на всички растения се прави едно окопаване, след като образува 3-4 листа се подхранва с изкуствен тор и се прорежда, за да остане по едно най-силно растение. Ако има възможност при засушаване се полива. Когато плодовете на бамята достигнат дължина 3-5 см, трябва веднага да ги обирате. В противен случай бързо загрубяват. Берат се всеки ден или през ден, чак до късна есен. Освен за незабавна консумация и за зеленчукови консерви, бамята може да се изсуши. Нанижете я на конец и така получената низа потопете за няколко секунди в посолена на вкус гореща вода до 70 градуса, след което окачете да съхне на сенчесто и проветриво място. След изсушаването я приберете на сухо място.