Какво представляват повредите от ниски температури?

Преди всичко трябва да се уточни, че става дума за относително ниски температури, тъй като е известно, че няма зленчуково растение, което да е устойчиво на температури под 0°С. В този смисъл много често рано напролет температурата на въздуха е под оптималната за развитието на зеленчуковите растенията. Това се случва често в полиетиленовите  култивационни съоръжения (оранжерии, тунели, покрития и др.).

На ниски температури най-силно реагират краставиците, тъй като те са най-топлолюбиви. На повърхността на почвата и малко над нея в областта на кореновата шийка на охладените растения се наблюдава пожълтяване и леко омекване на стъблото. Ако такова растение се отскубне, ще се види, че по корените са се появили жълто-кафяви петна.

Измръзнал домат По доматовите растения в резултат на ниски температури се появява обща хлороза (избледняване и пожълтяване на листата). Причина за това е слабата усвояемост на хранителните вещества при ниските почвени температури.

При пипера, който е по-чувствителен от доматите, освен избледняване се наблюдава прошарване, а често и накъдряне, особено на връхните листенца.

Описаните повреди се появяват масово рано напролет след изнасяне на зеленчуковите растенията, когато пролетта е прохладна. Повредите от ниски температури лесно могат да се разпознаят от останалите болести. С повишаване на температурите описаните признаци изчезват и растенията започват да се развиват нормално.

Как изглеждат повредите от високи температури?

Повечето от зеленчуковите растения са топлолюбиви. Все пак при по-значително повишаване на температурата повърхност на почвата се прегрява до такава степен, че опиращите се до стъблата на младите растения почвени частици причиняват прегряване. В резултат на високите температури стъблата изтъняват, а растенията полягат като посечени. При по-възрастните зеленчукови растения се появяват по-големи или по-малки язви. През тях вторично проникват различни микроорганизми, които причиняват изгниване на кореновата шийка на няколко сантиметра дължина. Всъщност изгнива само кората, а в дървесинените части на стъблото остават незасегнати. По тази причина растенията стоят изправени въпреки повредите.

Трябва да се знае, че описаният тип повреди, наречени лъжливо сечене, се появяват по-често и в по-силна степен при растенията, които се отглеждат на леки песъчливи почви при високи температури, получени в резултат на продължително слънчево греене, съчетано с нередовно поливане.

Повредите от високи температури могат да се избегнат, ако не се допуска силно засушаване на почвата. Полива се често с малки поливни норми.