Черешата е един от най-желаните овощни видове. Може да се отглеждат череши успешно в цялата страна, включително и на пресечени местности до 800-900 м над морското равнище. Черешата не е особено взискателна към изложението и почвата, затова се развива добре и на почви, примесени със скален материал - камъни, трошляк, пясък и др. Неподходящи за черешата са много тежките глинести и варовитите почви. Тя се развива най-добре на леките и проветриви почви.

Всеки от описаните черешови сортове ще задоволи и най-изискания вкус. Тези сортове череши са самобезплодни и за да плолодават, се нуждаят от чуждо опрашване.

Бигаро бюрла (Bigarreau Burlat)

Плодовете на този сорт череши са едри, тъмночервени, широко сърцевидни. Узряват в края на май - началото на юни. Плодовото месо е сладко, слабо кисело, плътно, с отлични вкусови качества. Сортът Бигаро бюрла е кръстосано несъвместим е Бигаро Моро. Опрашва се от сортовете Хеделфигенска, Ърли ривърс, Наполеон.

Ранна черна едра

Плодовете на този сорт череши узряват едновременно с плодовете на Бигаро Бюрла. Черешите са средно едри, тъмно- до черно-червени, с меко сладко-кисело и с добри вкусови качества плодово месо. Дърветата са със силен растеж и плододават обилно. Опрашват се от сортовете череши Бигаро Моро и Наполеон.

Бигаро Моро (Bigarreau Morro)

Плодовете на сорта Бигаро Моро са едри, тъмночервени, широко сърцевидни. Узряват в края на май и началото на юни. Плодовото месо е плътно, сладко-кисело, с много добри вкусови качества. Дърветата са умерено големи и раждат добре. Опрашват се от ранна черна едра, Ърли ривърс, Бинг, Наполеон и Победа.

 

Бинг (Bing)

Плодовете на сорта Бинг са едри, тъмночервени с черен нюанс. Узряват през втората половина на юни. Плодовото месо е плътно, сладко и с много добри вкусови качества. Дърветата имат силен растеж и плододават обилно. Сортът е кръстосано несъвместим с Ламберт и Наполеон. Опрашва се от Ван и Райниер.

Ван (Van)

Плодовете узряват едновременно с плодовете на Козерска. Черешите са едри, широко кълбовидни, тъмночервени, с хрупкаво сладко и слабо кисело плодово месо, с много добри до отлични вкусови качества. Дърветата растат силно и раждат много. Опрашват се от Бинг и Наполеон.

Хеделфигенска (Hedelfinger)

Плодовете са едри, сърцевидни, със сплесната коремна страна, тъмнокафяво-червени. Узряват в края на юни -началото на юли. Плодовото месо е плътно, сладко, слабо кисело, с леко нагарчащ привкус и добри вкусови качества. Дърветата са силно растящи и родовити. Опрашват се от Бинг, Старкинг харди джайьнт, Бигаро Бюрла и Наполеон.

Ламберт (Lambert)

Плодовете са едро, широко удължено сърцевидни, тъмно- до червено-черни. Узряват през първото десетдневие на юли. Плодовото месо е плътно, хрупкаво, сладко, слабо кисело, с много добри вкусови качества. Дърветата са силно растящи и раждат добре. Сортът е кръстосано несъвместим с Бинг и Наполеон. Опрашва се от Гермерсдорфска.

Сорт череши Наполеон (Napoleon)

Наполеон е късен сорт череши - зрее през четвъртата седмица от периода на черешовото узряване.

Плодът е доста едър, понякога даже много едър, сърцевиден, малко сплеснат по коремната и тръбната страна. Коремният шев е ясно изразен. Плодовата кожица е розовочервена, а откъм слънчевата страна - яркочервена. Месото е светложълто, сочно, хрупкаво, сладко и приятно възкисело, с превъзходен вкус. Плодовият сок е безцветен. Костилката е сравнително едра и се отделя от месото. Плодовете от този сорт череши са отлични за консумация в прясно състояние и за преработка. Издържат на дълъг транспорт.

Дървото е бързо растящо и образува голяма закръглена корона. Плододва редовно и много добре; взискателно е към почвените условия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: