Приготвя се през зимните дни и може да се използва целогодишно - при присаждане, при резитба на клони, при нараняване на дръвчетата от гризачи, изолира раната на дървото от дъжд, влага и студ.

Рецепта - Замазката се приготвя от 1 кг колофон, 200 гр мас или лой, по 1-2 супени лъжици дървесна пепел и спирт. В разтопената мас се слага боровата смола, и когато се стопи се прибавя пепелта.Съдът със сместа се сваля от огъня и след като изстине се прибавя на капки спиртът. Бърка се докато сместа започне да се размазва. Съхранява се в бурканчета от детски храни, които се затварят плътно.

Още една рецепта - 400 гр борова смола, 100гр лой, или мас без сол, 200гр пчелен восък,1 -2 супени лъжици дървесна пепел, 50 мл спирт за горене или силна ракия. Приготвя се на слаб огън на водна баня до разтопяване на смолата, лойта и пчелния восък. Сваля се от огъня, сипва се пепелта, добавя се и спиртът. Ако замазката е много твърда се добавя още мас или лой, ако е мека - смола.

Напоследък доста се използва замазка, приготвена от битум, смесена с лой в съотношение 3:1 / 3 части битум, 1 част лой/. Лойта предварително се разтопява и към нея се прибавя битумът, като непрекъснато се бърка до пълното му разтопяване.Преди употреба се загрява на водна баня.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Избор на овощни видове и сортове за засаждане в крушова градина

Сортове бадеми

Спазването на принципите при резитба на дръвчетата в млада възраст води до добри резултати

Болести и неприятели по орехите