Atlas Agro Science се класира на първо място и получи 5000 евро от наградния фонд на първото по рода си състезание EIT Food Innovation Prizes в България, съобщиха организаторите от Институт за агростратегии и иновации – EIT Food Hub Bulgaria.

Фермерски иновации подсказват какво се задава в следващите години

Стартиращата компания се класира за Grand Final на състезанието за стартъпи в агро-хранителната верига, който ще се проведе през есента тази година. На европейския финал тя ще се състезава с победителите от 16 други държави, които ще се борят за наградния фонд от 50 000 евро.

Усилията на стъртъпа са насочени към решаване на значителен екологичен проблем, а именно увеличаващите се количества утайки от отпадъчни води от пречиствателни станции. Те могат да бъдат използвани и превърнати в безопасен ресурс за селското стопанство. 

Втора награда в размер на 3000 евро спечели Unmanned Systems Bulgaria с напълно цифровизирана, автоматизирана система за управление на безпилотен трафик

С трета награда на стойност 1000 евро журито отличи екипът на Zero Wave – стартираща компания, която произвежда 100% биоразградими съдове и прибори за хранене. 

Победителят Atlas Agro Science спечели и симпатиите на зрителите, за което получи и специалната Награда на публиката в размер на 2000 евро.

Ключов момент от онлайн събитието беше презентацията на лектора Marc Bolard, съосновател на иновативната компания NASECOMO. Пълен запис на българския финал на EIT Food Innovation Prizes може да гледате ТУК.

 

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.