Бъзакът – черната перла

Растение със специфична отблъскваща миризма, виреещо край реките, из селските мери, край прашни междуселски пътища, притежаващо удивителни лечебни и профилактични свойства. Високо е между 1,5 – 2 метра, разпространено в южна и централна Европа, северозападна Африка и югозападна Азия. Среща се на височина до 2000 м. Бъзакът е от семейство бъзови. Полезните му свойства са били известни още в античността. Още древногръцките учени споменават в трудовете си за целебните качества на плодовете на бъзака, препоръчвайки ги за цялостно укрепване на организма и ред други заболявания. В много народи още от незапомнени времена плодовете му са използвани за багрене на различни тъкани, кожи, както и за уплътняване цвета на червените вина.
Има разлика между бъзака (Sambucus ebulus) и храстовидния или дървовиден черен бъз (Sambucus nigra), които на вид имат сходни цветове и плодове, а също и подобен химичен състав на различните части от самото растение. С неприятният мирис на бъзака се решавали проблемите с въшки, дървеници, нашествия от гризачи в хамбарите и подобни през Средновековието. Чудодейните свойства на това необикновено растение са с доказано влияние за лечението и възстановяването на жизнените сили. Отдавна е наблюдаван странният ритуал на есенните птици – на есен преди отлитане на юг те буквално се тъпчат с малките сочни плодчета на бъзака, зареждайки се със съдържащата се в тях огромна енергия. Установено е от опити в химическия анализ на бъзака са открити огромни биологично активни вещества, разпръснати из цялото растение – стъблото, листата, корените, цветовете и плодовете. В народната медицина най-често се използват плодовете на растението. Това са дребни, подобни на боровинка, тъмно-сини до черни, блестящи сферички, с леко сладникав и едва усещаща се горчивина вкус. В плодовете на бъзака е установено наличието на въглехидрати, биофлавоноиди, органични киселини, дъбилни вещества, пектин, витамини С (до 40 милиграма на 100 грама), витамин Е, етерично масло, гликозиди, аминокиселината тирозин, алкалоида самбуцин, редица ценни минерали и т.н. Този букет от разнообразни химически вещества се характеризира с голям спектър от въздействия върху различните органи и системи на човешкия организъм. Те са мощни антиоксиданти със силен антиканцерогенен ефект. Предозирането с плодовете на бъзака не е желателно, тъй като може да доведе до стомашни проблеми като разстройство и повръщане. Малките черни перлички са отлично средство за укрепване на имунната система в борбата й с вирусните заболявания, особено в предзимния и зимния период, както и за дейността на сърцето. Те имат общоукрепващо действие върху организма, понижават кръвното налягане, подобряват апетита, имат диуритично и дезинфекционно действие по отношение на пикочната система. Изключително ефективно въздействие оказват при заболяване на горните дихателни пътища – пневмония, бронхит, тонзилит и др. Много наблюдения потвърждават противотуморното им действие, отлично средство са срещу умората.
Има различни рецепти за приложение на чудните черни перлички. Ето една от тях – в стъклен буркан, трилитров, се поставят слой захар, слой напълно зрели плодове, завършено със слой захар, може мед или фруктоза. Тази смес се покрива в марля и се оставя на тъмно и прохладно място в продължение на около 40 дни, като ежедневно се разбърква с дървена лъжица, без да се разпукват зърната. След това се прецежда и полученият гъст сироп се съхранява в хладилник. Консумира се не повече от една супена лъжица сутрин, около 10 минути преди закуска. Плодовете от бъза могат също така да се изсушат и вечер да се накисват около 20 плодчета във вода. Сутринта се прецежда и полученият извлек е готов за консумация. Наздраве!