Мащерката (Thymus – от гръцки: смелост, сила, мисъл), известна още като бабина душица и овчарски босилек, е тревисто многогодишно растение с наситено лилав цвят и силен аромат, който се дължи на етеричномаслените жлези на билката. 
Мащерката е многогодишно тревисто растение или полухраст с пълзящи или полегнали стъбла и възходящи цветоносни клонки, високи до 20 см. Цветовете са розови, лилави или бели, събрани в съцветия. Чашките и венчето са двуустни. Цъфти през юни-септември.


Мащерката може да бъде наречена универсално лекарство за всякакви болежки, има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, колики. Мащерката е и важен източник на нектар за пчелите. 


Мащерката не предявява особени претенции към почвата, стига тя да не е кисела и бедна на хумус. Ако почвата е песъчлива и глинеста, трябва обилно да я наторите с добре разложен оборски тор. Мащерката може да вирее добре само на слънчеви и запазени от вятъра места. Поради малката си височина, тя може да бъде използвана като бордюрно растение.

Мащерката може да остане на едно и също място в продължение на 3 години. Може да изкопаете едно тригодишно растение заедно с корените и разделите тези корени, както това се прави при ягодите, от него може да получите толкова много млади растения, че едва ли ще ви се наложи да да си отглеждате разсад.


От корените на мащерката винаги се вземат едновременно по няколко за засаждане на едно място, за да се получат в лехата силни единични растения. Преди засаждането всички надземни части на растенията трябва да се съкратят до 5 см. Засаждането им трябва да става малко по-дълбоко, отколкото са били преди това, а почвата около тях да бъде силно уплътнена. Засаждането става в редове, между които е достатъчно разстояние от 20 см. В самия ред трябва да спазите същото разстояние между растенията, така че в 1 кв.метър да се поместят 25 растения. Ако се поливат обилно, а след поливането почвата около тях се покрива, за да се намали изпаряването на влагата, това съществено ускорява растежа им.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Жен-шен

Отглеждане на невен и неговите полезни приложения

Отглеждане, торене, добив на бял риган

Бъзакът – черната перла