Над 1 милион и 300 хиляди тона пшеница залежава по складовете на производителите. Капацитетът на складовете е запълнен на около 30%, по данни на Министерството на земеделието. Наличен е и почти един милион тона слънчоглед. А жътвата е на прага си.

Безспорно е, че реколтата, която предстои производителите да приберат ще бъде с много висока себестойност, а цените остават ниски. 

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Имат ли зърнопроизводителите “план Б” и какво предстои? Темата коментираме с Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и съветник на земеделския министър Кирил Вътев.

“Надяваме се да продадем продукцията, която имаме на склад. Нямаме кой знае какви други варианти. 

По време на Консултативния съвет по зърното, Министерството на земеделието изказаха тяхното виждане за нещата. Ще им дадем малко време, за да видим какво ще ни предложат като варианти”, обясни Проданов.

Към момента от ресорното ведомство предложиха спешната финансова помощ за производителите на слънчоглед да бъде допълнена със 100% национално финансиране. За да стане обаче това факт, бюджетът на земеделското министерство трябва да бъде одобрен от Министерството на финансите.

Вижте още: Каква ставка прогнозират по кризисната помощ?

Иначе по думите на председателят на НАЗ по прогнози реколтата ще бъде нормална.

“Като качество и като количество ще видим като я приберем. 

Предварително не обичаме да говорим, защото реколтата е добра като влезе в склада. Преди казвахме винаги да я приберем в склада, това е важното. Но в крайна сметка се оказа, че реколтата е добра, когато я продадем. Така че малко се измени гледната точка. Та в този смисъл - реколтата ще я видим, когато я продадем”, заключи Илия Проданов.

 

Агри.БГ пожелава успешна жътва на всички земеделски стопани!