Индикативната ставка за кризисната помощ, която ще се отпуска на производителите на слънчоглед, ще бъде около 72,5 лв./ха. Това съобщи за Агри.БГ Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите след провелия се в четвъртък Консултативен съвет по зърното.

Вижте още: Спешна финансова помощ ще получат производителите на слънчоглед

“72,5 лв./ха ще бъде евентуалната ставка по помощта за слънчогледа от кризисния резерв на всички колеги, които имат засят слънчоглед през миналата година и са го очертали по СЕПП. 

Тази ставка излиза изчислена, ако приемем, че бюджетът на Министерството на земеделието бъде одобрен от Министерството на финансите. В този бюджет МЗХ са включили около 32 млн. лева национално дофинансиране”, обясни Проданов.

По думите му ако това се случи, общият бюджет по кризисната помощ с европейско и национално финансиране ще бъде около 65 млн. лева.

Второто изискване е стопаните да са регистрирани като земеделски производители за 2023, като за тази година няма да се търсят засети площи. 

Изискванията за получаване на помощта са разписани в проект на Наредба за условията и реда за предоставянето на спешната финансова помощ на земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед. Предстои документът да бъде публикуван за обществено обсъждане.