Историята на младия фермер Деян Сукич от Горня Радгона, Словения, е интересна и вдъхновяваща. През 1910 г. неговите прабаба и прадядо купуват ферма. Днес техният правнук си е поставил за цел да премине към биодинамично производство, пише Agrobiznis.

Когато природата ти поднесе ябълки, направи си сок и оцет

Известно време Сукич ръководи собствен магазин за бижута и отчасти работи в семейната ферма. Когато отговорностите му станали твърде много, той трябвало да реши - или златарството, или фермерството. Избрал второто. Днес е щастлив от решението си, тъй като по този начин запазва семейното наследство.

Биологичната ферма на Сукич се състои от 3 хектара гора и 24 хектара обработваема земя, от които 10 хектара вече са в биологично обработване, а 14 хектара са в биологично преобразуване от миналата година.

Баща ми е отглеждал прасета в своята половина от фермата, но аз намерих своя собствен път в производството на маслодайни семена и студено пресовани органични масла, казва Деян Сукич. Преди десет години той започва постепенно да превръща част от фермата, в която живее със семейството си, родителите и бабите и дядовците си, в биологично стопанство.

Как фермерът победи златаря

В продължение на няколко години Сукич изработва бижута на ръка в бижутерията си сутрин, а следобед и вечер работи във фермата. Преходът към биоземеделие обаче отнема много от времето му. Затова решава да затвори бижутерията и да се посвети на земята.

Тази промяна беше необходима, защото бях изтощен, обяснява Деян Сукич.

Фермерът има собствена маслобойна, а съпругата му помага с реализацията на продукцията. Отглеждат биологично тикви, слънчоглед, коноп, маслодайна рапица, лен и др. По количество е най-много слънчогледово масло.

Тъй като семейство Сукич не може да се конкурира с най-големите доставчици в магазините, те са се съсредоточили върху директните продажби.

През есента отворихме магазин във фермата и искаме да привлечем колкото се може повече клиенти да опитат нашите продукти. Те получават прясно пресовано масло, което правим редовно, обяснява Деян Сукич.

От уста на уста и с присъствие на панаири той печели все повече клиенти и ги задържа с високото качество на продуктите.

В краткосрочен план Делян Сукич иска да имат нова сушилня и земеделска техника. За целта ще се възползват от програмите за безвъзмездни средства за нови инвестиции.

Бихме искали да останем бутикови, защото първата ни цел са висококачествените продукти. Определено ще разработваме още нови продукти. След десет години бихме искали да преминем към биодинамично производство и да получим сертификат, допълва младият фермер.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Млад зърнопроизводител спечели престижна награда

Дамите в селското стопанство: Павлина Кесерджиева

Потомствен фермер: Приветствам закона за браншовите организации