Никола Николов от Бургас е тазгодишният носител на отличието „Млад фермер“ на фондация „Еврика“. Тази награда се връчва за тридесет и първи път, съобщават организаторите.

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

Условието е кандидатите да не бъдат по-възрастни от 35 години. Те са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, неправителствени организации и медии. Окончателният избор е в ръцете на специализирана комисия.

Във визитката на Никола Николов е посочен, че е роден през 1994 г. През 2017 г. се дипломира като бакалавър по специалност „Компютърни системи и технологии“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Две години по-късно се дипломира в същия университет като магистър по „Правен режим на защитата на националната сигурност“. Завършил е и специализиран курс от 150 часа по „Маслодайни култури“.

Никола Николов е земеделски производител от 2016 г. Обработва земи в землищата на село Караново, село Малка Поляна и град Айтос. В стопанството му от 300 дка се отглеждат различни култури и се следва стриктен 4-годишен сеитбооборот. 

Като второ поколение земеделски производител Николов залага на български сортове житни и бобови култури – обикновена зимна пшеница „Гизда“ и „Янтър“, зимен ечемик „Изгрев“ и зимен грах „Мир“. В стопанството си отглежда и рапица, слънчоглед, овес, нахут, фий, ръж. Използва техника под наем за обработка на земеделската земя, а обследването извършва с дрон. 

Никола Николов е и зам.-управител на „Агродар България“ ЕООД в град Айтос. Работи с Института по растителни генетични ресурси – Садово за модернизацията на зърнопроизводството, внедряването на иновативни технологии, цифровизация и анализиране на данни с цел увеличаване на производителността на работните процеси. Дружеството обработва над 8 500 дка в землищата на село Съдиево, град Айтос, село Пирне, село Малка Поляна и село Караново.  

Прецизното торене, което младият фермер прилага, е довело до намаляване на нормата за торене с до 25-50%. Чрез почвени анализи той прецизира и състава на тора, което води до балансиране на химичния състав на почвата и допълнително намаляване на разходите. 

Чрез използването на индексите на растежа на растенията и сателитен анализ на предстоящите метеорологични условия, както и предвиждането на оптимални дати за растителна защита, разходите от сеитба до жътва намаляват с до 20%, тъй като се свеждат само до нужните за контрол и борба с плевели, вредители и болести.

Благодарение на въведените комбинирани обработки, използването на модерна техника, ограничаването на обработките, е намален и най-големият разход в земеделието, а именно горивото на 4-5 л/дка, в сравнение със 6-7 л/дка преди. 

Никола Николов е член на Управителния съвет на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат.