Когато от 20 дка овощни градини изкарваш между 15 и 20 тона плодове, вместо да се вайкаш за ниски изкупни цени, търсиш реализация чрез преработка. Така правят Стела и Калин Лозанови от видинското село Покрайна, които преди година са затворили цикъла със собствен цех по Наредба 26. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

В момента правят от собствената си суровина ябълков оцет и сок, пестил и сушени плодове. Това, че времената са несигурни заради пандемията, не ги плаши, а напротив. Планират да разширят цеха и да закупят нови машини с по-голям капацитет, за да увеличат производството.

Регистрираният земеделски производител е Стела. Заедно със съпруга си се грижат за 20 дка овощни насаждения – ябълки, сливи, круши, вишни. Занимават се и със зеленчукопроизводство, като отглеждат чушки капия на открито, а в две оранжерии от общо 300 квадрата залагат на традиционните маруля, лук, спанак, краставица, чушка, домат. 

От 2015 г. до 2020 г. Стела е бенефициент по подмярка 6.1 като млад фермер, благодарение на което успяват да реализират още 5 дка овощни насаждения и да създадат оранжериите. Цехът също е изграден наполовина чрез програма, а останалото са собствени инвестиции. В момента биоферма "Покрайна" е изцяло биосертифицирана. 

„Направи ни впечатление, че хората все повече се ориентират към биопродуктите. Ние самите като семейство се стремим да се храним с такива храни. Основната ни цел е да задоволяваме потребителите с чисти продукти“, обяснява производителката.

Пресните плодове и зеленчуци продават на Видинския общински пазар, а с продуктите от цеха зареждат 4-5 магазинчета в града. Обмислят вариант да съберат цялата си стока в собствен фирмен магазин, за да може изцяло да затворят цикъла на производство.

Най-голямото им предизвикателство досега като земеделски производители е бил първият локдаун заради пандемията. Всичко е било затворено и трудно са успели да реализират огромното количество от заложени пролетни зеленчуци.

Споделят, че откъм напояване не срещат проблем, тъй като са близо до река Дунав. В оранжериите са изградили капково напояване, което се захранва с помпа в самия парцел.

„Единственият разход сега ни е закупуването на биосемената, които стават все по-скъпи. Не отопляваме оранжериите, затова не усещаме по-високите цени на тока. В цеха също все още нямаме затруднение, но по-нататък като закупим по-големи машини, ще видим. Надяваме се тогава да имаме и повече работа, за да не усещаме разходите“, казва оптимистично за финал Стела.