Гергана Печева е млада жена, фермер, майка и предприемач. Преди 4 години започва да се занимава с животновъдство, като взема първите дойни магарета.

Кризата с торовете 

Днес стопанството й в село Желява, Софийско се състои от 48 дойни магарета и 40 дка с пасища и ливади. Там тя развива иновативна и непозната до този момент практика в България – лиофилизация на магарешко мляко.

“Инвестицията е в размер на 210 000 евро като ще включва цех за лиофилизация на млякото, пакетаж и съхранение при технологичен процес тип “бяла стая” - 170 000 евро и 40 000 евро за изграждане на млечния колекционен пръстен и снабдяване със специализиран транспорт за територията на България. По мои сметки и при анализ на очаквани цени от 80-100 евро за кг магарешко мляко, в зависимост от обезпечаване на оптимален обем продукция на сурово мляко, срокът за изпълняване на тази инвестиция е между 4 и 7 стопански години”, обясни Гергана по време на Третия национален форум на младите фермери, чийто медиен партньор и част от експертното жури бе Агри.БГ.

Младата дама произвежда краен продукт - хранителна добавка, която е с много ценни биологични качества и спомага за подобряване здравето на хората след тежко и хронично боледуване на дихателните и кръвоносните системи. Но най-важното - няма аналог в Европа. Върху произведената продукция на моделните първи количества е направен стриктен анализ в лабораторията на Института по криобиология и хранителни технологии към ССА, уверява тя.

“Магарешкото мляко е много полезно, то съдържа витамини, минерали и е мощен имуностимулатор и е полезно за човека. Тази суровина до сега не е била със стопански интерес, независимо нейните ценните биологични качества, които са известни от векове. Доказано е, че хората прекарали COVID-19 се оправят много по-бързо, ако приемат магарешко мляко. Този продукт е бил в близкото минало почти единствено лекарство срещу магарешката кашлица или по-известна като коклюш. Но и срещу други актуални здравни проблеми пред човека. Химичният състав на продукта е уникален и го прави много ценен. Освен това е цяла Европа липсва аналог на този продукт”, споделя още Гергана.

В момента младата дама е в процес на изграждане на самия цех за лиофилизация на млякото.

“Първоначално искам да разширя стопанството си като достигна до 100 женски животни. Следва купуване и обезпечаване на стопанството с необходимия машинен парк, агрегати, тревомат и други. Едва след това можем да доизградим сградата, предвидена за цеха за лиофилизиране. Тогава и ще монтираме и пакетаж по технологията “бяла стая”. Предвидили сме и купуване на специализиран транспорт за дълбоко замразено мляко от фермите на другите производители”, разкажа за плана си Гергана Печева, която спечели трето място в конкурса за млад фермер.