Всичко в името на малките и младите – звучи благородно, дори леко идеалистично. Малките, които са много, и младите, при които ентусиазмът е повече от парите в портфейла. Малките и младите, които имат невероятния шанс да си спечелят безвъзмездно финансиране.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Някои от тях чакат с нетърпение новите приеми по подмярка 6.1 за млади стопани (до 25 ноември) и подмярка 6.3 за малки стопанства (в края на ноември), докато други все още се колебаят. Защото като теглят чертата накрая, финансирането май не се оказва чак толкова безвъзмездно.

„Уважаеми млади фермери, преди да се спуснете в кандидатстване проучете нещата. 25 000 евро са привлекателни, но това не е всичко. Тези пари не стигат за изграждане на нещо смислено, а са един вид социална помощ за бедни“, някак песимистично коментира читател на Агри.БГ.

Ето какво сочат по-детайлните сметки на негов колега за кандидатстването по подмярка 6.1.

„Изготвяне на проект – 2 500 лв. Чакане минимум 1 година плюс още 5 години изпълнение – стават 6 години. Осигуровки средно по 200 лв. на месец – прави 14 400 лв. Без био не може – още 1 000 лв. на година, или общо 6 000 лв. Данък на сумата – 2000 лв., плюс годишен данък за активен фермер – 500 лв., или общо 5 000 лв. Курсове и дневници – 1 000 лв. за целия период. 

Близо 29 000 лв. се изпаряват и ви остават 21 000 лв. свободни, но не баш. Минимум 4 000 лв. разход за нещо, разделяте ги на 5 години и идват около 280 лв. средно на месец. За тези 280 лв. експертите от ДФЗ може и ще ви изкарат душата“, обяснява бивш млад фермер, който продължава да гледа крави, но в Германия срещу 2 500 евро на месец.

Друг читател допълва, че се очаква нарастване на стопанството, където трябва да бъдат вложени оставащите 280 лв. месечно. А ако за земята се плаща и наем, те доникъде няма да стигнат.

„Не забравяйте, че тези 48 895 лв. се облагат с плосък данък, а за шестте години, докато изпълнявате бизнес план, плащате и годишен данък печалба! А ако за допълнителни точки при кандидатстване сте заложили и един работник във фермата, добавете още 400 лв. на месец осигуровки в продължение на 3-4 години. Тогава сметката излиза много, ама много на минус“, категоричен е той.

Подобни са коментарите и относно подмярка 6.3. 

„Само осигуровките и счетоводството са 4 000 лв. на година. Така че за 5 години минимум 20-25 000 лв. отиват само там. Но всеки земеделец ги плаща така или иначе, дори и без да е участвал по тези мерки“, изчислява фермер.

Разбира се, не трябва да се забравя и изначалната цел на това подпомагане – развиване на фермерска дейност, а не пари за харчене.

„Кандидатствате със стопанство, което е оценено на минимум 8000 евро. Значи след 5 години това стопанство трябва да си го развил и увеличил като стойност и да го запазиш. А не както повечето проекти, които са приключили – ако сега им се направи мониторинг, проверяващите няма да намерят никого!“, смята друг читател.

И докато продължаваме да правим груби сметки, притегляйки плюсовете и минусите, ще завършим с един ироничен коментар. Неговият автор няма за цел да откаже бъдещите кандидати по двете мерки, а да ги предпази от грешките, които самият той е направил:

„Ако искате да станете роб на държавата за следващите 5-6 години, то вашата мярка е 6.3. Ако желаете да умрете от работа и същевременно да давате пари на държавата и други институции, доста повече от колкото ще вземете, то тогава вашата мярка е 6.1. Ако пък искате да тествате границата на нервната ви система и заедно с това да си купите техника, но не такава каквато вие искате, а такава, каквато Фондът ви каже, че може, то вашата мярка е 4.1.2.

Техниката ще си я платите на 100%, че и отгоре, но с тази разлика, че ще имате разходи за проект, безброй документи, лихви, данъци, данък на субсидиите, които евентуално ще вземете, а може и да не вземете, а разходите вече ще сте ги направили, осигуровки като земеделски производител и прочее“.