Спираме със затворения цикъл на производство и правим реорганизация на дейността си. Това съобщиха в социалните мрежи семейство Морфови, които отглеждат месодайни породи говеда по поречието на река Велека до Царево. 

От бутиково производство до големия чуждестранен пазар на телешко месо

Потърсихме за коментар Васил Морфов, когото не веднъж сме ви представяли. Той е от онези млади хора, които говорят и действат със замах. Само за няколко години продуктите от биосертифицирани животни под марката „Ферма Бродилово“ стават добре познати по цялото Черноморие и в градове като София, Пловдив, Карлово. 

Времето и усилията, отделени за търговия и логистика обаче, изместват фокуса на семейния бизнес. В него е ангажирано цялото семейство, но то е разпръснато на няколко места в Южна България. 

Бащата се грижи за обекта с пилета, кокошки и прасета в новозагорското село Еленово, докато Васко и чичо му действат в стопанството в село Бродилово. Животните се колят в Стара Загора, а месото се преработва в Сливен. Майката и съпругата са отдадени на онлайн търговията и физическото магазинче в Бургас. Отделно са участията по фермерски пазари и редовните доставки до адрес в София и Пловдив. 

И така до месец март тази година, когато семейството прави решителна крачка в нова посока. Те продължават да отглеждат пасищните си говеда по поречието на Велека, но няма да предлагат вече  прясно месо и колбаси на краен клиент. Затварят магазина и транжорната на Славейково пазарче в Бургас. Преместват производството на яйца от пасищни кокошки и пасищни пилета на територията на Бродилово.

„Ще структурираме бизнеса по друг начин. Тъжното е, че липсват доверени и отговорни хора, на които да оставиш нещо разработено. Но просто не ни стига времето, работата е много и трябва да се свием“, обяснява Васко, като допълва че роля, макар и по-малка, изиграва поскъпването на горивата и електроенергията. 

Той и семейството му се връщат към първоначалната идея от преди пет години – да се съсредоточат върху фермата в Бродилово, където да подобрят селекцията и да увеличат бройките от породите Херефорд и Абърдийн Ангъс. Надежда им дава и тенденцията, че цената на живо тегло расте, което обезсмисля времето и усилията за затворения цикъл и търговия. 

„От началото на годината имаме над 30 новородени телета. Животните са вече над 200 и действаме в тази посока. Работим в посока за дълготрайно партньорство с Бети и Ники от „Дивата ферма“ в Източните Родопи. Те притежават единствената биосертифицирана кланица с цех за месопреработка и добре разработена система за онлайн търговия“, споделя младият животновъд. 

А ние се радваме, че в неговите думи не чухме поредната история за фалирала и обезнадеждена ферма. Изненадите и обратите в живота са момент за поглед отстрани и равносметка кое е важно и добро за семейството и бизнеса. И ако до преди година-две всеки се стремеше към затворен цикъл на производство, то днес тази добавена стойност се стопи от инфлацията и сякаш не си струва разпилените усилия.