В странджанското село Бродилово говедата от месодайните породи Абърдийн Ангус и Херефорд получават уникална паша. С какво поречието на река Велека е по-специално място и защо ротационната паша е по-добрият избор, разказва младият фермер Васил Морфов пред Агри.БГ.

Важните срокове през август

Семейното стопанство е изградено по модел на американския фермер Джоел Салатин и залага на отглеждане на животните в естествена среда. Пасищата са разположени от двата бряга на реката, разделени на блокове. Кравите пашуват на ротационен принцип, като през 2-3 дни се преместват в следващия блок и се ограждат с електропастир. Васко обяснява, че по този начин те получават винаги максимално добра храна, а пасищата биват почистени от тях.

Васил Морфов: Господ е дарил каравата с абсолютно всичко нужно на този свят, за да бъде тя една успешна крава.

"Стараем се пасищата ни да са смесица между детелина и права храна. Детелината ни е като мерило за качеството на блока. Тя е добра протеинова култура. Ние не сме засявали нищо, всичко се получава чрез пашуването на самите животни", обяснява стопанинът.

Пасищата на семейство Морфови са вече шеста година биосертифицирани и тревостоят става все по-добър и качествен, споделя Васко. Пашата в долината продължава чак до Коледа, което е много благодатно за животните му. Вижте още във въдеото.