Естественият начин на отглеждане на месодайните говеда от породите Херефорд и Ангус във фермата на Васил Морфов са причината те да не боледуват, твърди стопанинът пред Агри.БГ.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Условията в село Бродилово, община Царево, се оказват не особено подходящи за зърнопроизводство, когато преди десетина години семейство Морфови решава да се захване със земеделие. Земите край река Велека редовно се наводняват и фамилията решава да се насочи към животновъдство. Избират месодайното, което се оказва печеливш ход. Условията са перфектни за паша на говедата.

„Ние развиваме стопанство на изключително пасищен принцип, от април до декември животните се хранят със сено и люцерна, произведени от нашите пасища, които са биосертифицирани”, разказва Васил Морфов

В края на 2015 г. фермата купува първите си крави от месодайната порода Херефорд. Младият животновъд с маркетингово образование от Уелс споделя, че към тогавашния момент нямал никакъв опит, но имал голямо желание. Като отворен към света човек, Васко започва да чете, да се интересува и да черпи опит от най-добрите световни практики. По този начин бързо напредва и днес вече отглежда над 150 месодайни говеда.

Породите са Херефорд, Ангус и техни кръстоски, като за разплодни бици от три години сме заложили на Червен Абърдийн Ангус от страхотна ферма с немски сертификати. Тази година се радваме вече на първите техни телета, обяснява фермерът.

За щастливите животни на Васко и още от неговата формула за успешен бизнес с месодайно говедовъдство може да видите във видеото.