Ако знаехме какво бъдеще ни очаква, животът щеше да ни се струва доста скучен. Така например едва ли семейство, чиито всички членове са възпитаници на Немската гимназия в Бургас, е подозирало, че ще се захване с животновъдство и ще развие успешен бранд за прясно месо и готови за консумация деликатеси.

Как оцелява месодайното говедовъдство в пандемия и суша

Но нека започнем отначало. Васил Морфов е един от онези млади хора, които търсят късмета си първо в чужбина. Завършва маркетинг в Уелс, за кратко се пробва в английската столица Лондон, за да се завърне накрая в родното село на дядо си – Бродилово, навътре в гората, на няколко километра от Царево.

„Фитилът“ е запален от бащата Динко. През 2012 г. той се опитва да надъха двамата си сина да се захванат със земеделие. Големият, който тъкмо завършва в Германия, е скептично настроен, но по-малкият Васил решава да се хване на хорото, без да подозира какво го очаква. Тъй като Динко има предишен опит в отглеждането на сладка царевица, решават отново да се пробват с нея.

Първата реколта идва през 2014 г., но времето поднася неприятни изненади и не всичко протича по мед и масло. Сценарият се повтаря на следващата година, което кара семейството рязко да смени посоката. Пренасочват се към животновъдство, като започват с 47 животни от породата Херефорд.

Днес, 6 години по-късно, животните са вече 200, с тенденция да бъдат увеличени до 300. Те се ширят на 2200 дка пасища – собствени са 150 дка, дългосрочно наети – 200 дка, общински – 50 дка, а останалите – наети с едногодишни договори от частни собственици. Всички те са разположени от двете страни на река Велека.

Стадото вече разполага с три бика от породата Абърдийн Ангус, като от кръстоските се получават добри стокови животни. Фермата разполага с още един обект, но този път в новозагорското село Еленово. Там свободно се отглеждат кокошки носачки, пилета и прасета. 

„Преработваме само наше месо. Имаме периоди, в които не ни стига, но не искаме да изкупуваме чуждо. Повечето колеги предлагат угоени животни, които доста се различават от нашите по структура и омазненост на месото, и не се вписват в нашия стил на пасищно отглеждане. Не искаме да правим компромис със стоката, защото стоим зад нея с името си“, категоричен е Васил.

Въпреки че все повече разраства пазара си, ферма „Бродилово“ няма нито кланица, нито цех. За клането използват услугите на кланица в Старозагорско. После бащата Динко разфасова месото и прави заготовките. Самите продукти се произвеждат в цех в Сливен. 

„Процесът се оскъпява много. Всяко звено се натоварва финансово – логистика, транжиране, опаковки, етикети. С нашия обем на производство обаче – средно по три животни на месец, няма как да си позволим собствени кланица и преработвателен цех“, преценява младият животновъд.

Готовата стока – прясно телешко, пилешко и свинско месо, яйца и готови за консумация деликатеси, се реализира във фирмен магазин на Славейковото пазарче в Бургас. В Пловдив и София са организирали доставки два пъти месечно до адрес със собствен транспорт. Редовни участници са на фермерския пазар в Мол Варна и в Св. Св. Константин и Елена всяка събота. Поръчки се правят през сайта на фермата, който е сравнително нов и е доста добре разработен.

За успеха на фермата допринася и правилното разпределение на ролите. Бащата Динко отговаря за обекта в Еленово, разфасоването, транжирането и заготовките. Майката Мария продава в магазина в Бургас и административната работа. Васил обикаля по доставки в Пловдив, София и Варна, взаимоотношенията със собствениците на земи и отглеждането на животните. Чичото също се включва пет дни в седмицата. Отделно има още трима работници на щат.

Фермата е биосертифицирана и членува в Българска асоциация „Биопродукти“ и Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България. Преди 4 години Васил е почерпил от американския опит след посещение на стопанства в Тексас. По пасищното животновъдство се запалва след запознанството си с американския фермер Джоел Салатин. С няколко думи, Васил е типичният пример за това, че никога не е късно да се захванеш с животновъдство и то да го правиш успешно.