Няма как да не сте чували за Бети и Ники Василеви, за тяхната „Дива ферма“ в Източните Родопи и за менторството им в риалити формата „Фермата“. Но и преди тяхната телевизионна известност колегите им в животновъдните среди ги познават добре. Едва ли някой друг от тях може да се похвали с над хиляда пасищно отглеждани говеда.

Николай Димов и страстта му към месодайното говедовъдство

Но докато стигнат до тази завидна бройка, двамата изминават дългия път на успеха. Започват през далечната 1994 г. с наследствените от бабата на Ники десетина кози и двайсетина овце. Тогава те са само на 21 години – млади и неопитни. 

Следващият заветен момент са гладните и страшни Жанвиденови години. Напук на хиперинфлацията Бети и Ники продават за без пари апартамента на нейните родители в Пловдив и купуват цели 16 крави! Инвестират много и в земя, защото без нея една животновъдна ферма няма как да съществува.

След множество перипетии днес стадото им включва типичните за района, по-непретенциозни породи Българско сиво и Родопско късорого говедо. Към тях добавят и френската месодайна порода Обрак, която внасят специално и правят кръстоски със Сивото. 

Докато стигнат до модерния си автопарк сега, са минали през всички етапи на техниката – от ръчната коса през малка италианска триколка до едно ЮМЗ и John Deere на 30 години. Поемат риска и на втората употреба, купувана по Интернет от Западна Европа.

Важна стъпка за тях е затварянето на цикъла, като през 2019 г. поставят началото на първата в България биологично сертифицирана кланица и преработвателно предприятие за биотелешко месо. 

Гордеят се и с къщата си за гости в село Горно поле, която е може би по-посещавана и известна на чуждестранните туристи отколкото на българските – особено на онези с големите фотоапарати, които наблюдават редки видове птици, застрашени от изчезване.

В това се убедихме и сами, когато им гостувахме. Двама поляци скриха шапката на нашия оператор с впечатляващите си обективи. И ако Ники стана по изгрев слънце, за да поеме грижата за животните, то чужденците отидоха да наблюдават лешоядите. А Бети за малко да ни хване да садим арпаджик заедно с децата в селото.

Краткото време, в което семейство Василеви ни показаха обширните пасища и красиви животни, подслониха ни в своята къща за гости, гощаваха ни с родопски ястия и домашна ракия, връчиха ни една щайга с телешки специалитети, ни бе достатъчно да ни убедят, че да си фермер не е срамна работа.

„Но това не означава само да работиш, трябва и акъл. В днешно време фермерството е интелигентна работа и когато влагаш знания и денонощен труд, това е формулата на успеха“, категорична е Бети. 

Повече за „Дивата ферма“ вижте във видеото. Очаквайте още материали от гостуването на Агри.БГ в тяхното стопанство, в което животновъдите споделят тънкости от отглеждането на говедата и тазгодишните им трудности с пашата в Национален парк „Рила“.