Създаване на кризисен щаб за обезпечаване на продоволствието на населението поискаха от Нациионалната асоциация на картофопроизводителите в свое писмо до премиера. В него трябва да бъдат включени и представителите на земеделските браншови организации, работещите на директния пазар и експерти в областта на обезпечаване изхранването на населението, предлагат от Асоциацията.

Дефицит на хранителни добавки за животновъдството?

Според браншовиците в момента е жизненонеобходимо да се обезпечи населението с основни храни - картофи, месо, плодове и зеленчуци, хляб, фуражи за изхранване на животните, а земеделието да се превърне в основен стълб на икономиката.

Поради епидемичната ситуация в страната фермерите се сблъскват със забавяне на доставките на семена и посадъчен материал, торове и препарати; поскъпване на логистичните и транспортни услуги; липса на товарни превози за доставки от Европа. Те срещат и откази от доставчици за стокови кредити, както и условия за 100% авансово плащане на стоките без поемане на гаранции за срокове на доставки.

"Ние, земеделците, няма как да произведем храна онлайн и отлично разбираме огромната отговорност и риска, който поемаме", заявяват от Асоциацията.

Затова те отправят призив за създаване на кризисен щаб, ориентиран към земеделието и осигуряването на храна, като настояват още за отпускане на държавен финансов ресурс за закупуване на семена, торове и препарати, който да покрие оскъпяването на тези стоки.

Производителите смятат, че е необходимо да се гарантира безпрепятственият достъп до стопанствата и земята, както и да бъдат осигурени транспортни коридори за доставки на необходимите суровини за земеделието.

Фермерите предлагат също временно да бъдат спрени плащанията на Държавен фонд "Земеделие" за инвестиционни проекти, които не са пряко свързани с производството на храни, и пренасочване на средствата към по-спешни дейности.

Това е поредната земеделска браншова организация, която от началото на седмицата отправя писма и призиви към държавата да бъдат облекчени и обезпечени условията за работа на фермерите.

Българска асоциация "Биопродукти" вече излезе с предложение да бъде съкратен срокът за изплащане на субсидии и да се изготвят инструкции за дейностите в стопанствата, свързани с извънредните мерки, въведени заради разпространение на коронавируса COVID-19.

От Националната био асоциация поискаха да се облекчи режимът на земеделците за преминаване през блокадите на областните градове.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

По-дълъг срок за данъците: Фермерите подават декларации до 30 юни

Десислава Танева: Вижте всички документи за пътуване на стопаните

Фермерските пазари минаха онлайн